20:42 / 14.04.2022.

Autor: HRT

Bilješke o jeziku: Prijatelj na putu - Katarina Zrinski

 Bilješke o jeziku

Bilješke o jeziku

Foto: HTV / HRT

Emisiju Bilješke o jeziku prikazujemo u srijedu 20. travnja u 21 sat na Trećem programu HTV-a.

U hrvatskoj povijesti postojale su dvije Katarine Zrinski. Obje su po rođenju Frankopan, udane za Zrinske. Obje su bile vrlo obrazovane.

Mlađa Katarina živjela je u 17. stoljeću. Bila je supruga bana Petra Zrinskoga i sestra Frana Krste Frankopana, junaka hrvatske povijesti koji su pogubljeni 1671. godine. Punim imenom Ana Katarina rođena je u Bosiljevu, nakon udaje živi u Ozlju, potom u Čakovcu odakle je odvedena u progonstvo u kojem je i umrla u 48. godini života.

Autorica je znamenitog molitvenika "Putni tovaruš" i "Pjesmarice", zbirke od 84 pjesme. Piše hrvatskim jezikom ozaljskog kulturnog kruga koji karakterizira ikavica uz miješanje čakavskih, kajkavskih i štokavskih elemenata.

O sudbini obitelji Zrinskih i Frankopana, životnom putu Katarine Zrinski i njezinu stvaralaštvu, dvorcima u kojima je živjela, govore Jasmina Lukec, Amir Kapetanović, Stjepan Bezjak i Ines Virč.

Urednica i voditeljica Marija Vuković Siriščević, a realizatorica Željka Šešerko.

Emisiju pogledajte i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!