Bitka za Stari Grabovac

07.02.2022.

12:41

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Dokumentarni film o jednoj od ključnih bitaka u Domovinskom ratu, onoj za Stari Grabovac, o kojoj govore preživjeli protagonisti, prikazujemo u srijedu, 9. veljače, u 20:35 na Trećem.

Film prati bitku u Starom Grabovcu kao jednu od ključnih bitaka za opstojnost ne samo zapadne Slavonije nego i cijele Hrvatske. Prolazak agresorske tenkovske kolone sa silnom pješačkom potporom i dominantnom artiljerijom kroz Stari Grabovac, Novsku i Kutinu i paralelnim smjerom autoceste Beograd - Zagreb značio bi siguran prolazak takvog silovitog napada sve do Zagreba.

Film prikazom neposrednih svjedočanstava trajno, dostojanstveno i s ponosom vrednuje zasluge i žrtvu hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. Bitka za Stari Grabovac neopravdano je izostavljena iz prikaza ratnih događaja iz cjelokupne povijesne obrade Domovinskog rata, a priča je to o iznimnoj hrabrosti vrlo malog broja branitelja koja zaslužuje detaljni prikaz s naglaskom na dužno odavanje priznanja žrtve onih koji su u toj bici položili život.

Redatelj ostvarenja iz 2019. godine je Vjekoslav Skledar. Scenarij potpisuje Patricia Guadalupe Garza Mendes Torres.

Dokumentarni film na području RH možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!