09:21 / 24.03.2022.

Autor: HRT

Blaga Europe: Belgija

Petak, 8. travnja na Prvom

Petak, 8. travnja na Prvom

Foto: Blaga Europe / 2. sezona

U petak, 8. travnja, u 15 sati na Prvom programu emitiramo drugi nastavak dokumentarne serije Blaga Europe koji donosi priču o Belgiji.

Iako je zemlja ravna, tu ne nedostaje iznenađenja! Belgija koja je zapravo spoj triju regija različitih identiteta nudi putovanja satkana od susreta i neočekivanih otkrića. U Valoniji se nalazi veličanstvena građevina, čudesno očuvana: Hôpital Notre-Dame à la Rose). Po uzoru na Hospicij u Beauneu u Francuskoj to je povijesni dokument važan za razumijevanje društvene organizacije, vjere i svijeta znanosti u srednjem vijeku.

Dalje na sjeveru u Flandriji grad Antwerpen doživljava pravu preobrazbu. Dok su povijesno središte i veliki flamanski trg očuvani, dokovi ove velike sjevernoeuropske luke preobražavaju se pod zaštitom umjetnički usmjerene i nadarene mladeži.

Petak, 8. travnja na Prvom

Petak, 8. travnja na Prvom

Foto: Blaga Europe / 2. sezona

Blizu granice s Nizozemskom Zwin Parc Natuur jedno je od najljepših dijelova belgijske obale. Podvrgnuti ćudima vjetra, plime i oseke, ti krajolici puni mulja i janjaca mijenjaju se svaki sat tijekom dana. Zovu ga aerodromom za ptice. Poznato je da je dobro živjeti u Bruxellesu. Tu mješavinu autoironije i blagosti stanovnici Bruxellesa nazivaju Zwanz, a nalazimo je kod Nicolasa Géala i njegova oca koji od 1960-ih nastoje u gradu oživiti najstarije tradicionalno kazalište lutaka za odrasle.

Vrativši se u Valoniju, otkrivamo čudesni krajolik ruševina i zelenila. Opatija Villers datira iz 12. stoljeća. Njezini izvanredni tragovi otvaraju začudnu srednjovjekovnu povijest gdje su redovnici čuvari znanja o vinogradarstvu.

Drugu sezonu dokumentarne serije Treasures of Europe odabrala je Mira Vočinkić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!