Blaga Europe: Hrvatska

10.03.2022.

09:43

Autor: HRT

Petak, 25. ožujka na Prvom

Petak, 25. ožujka na Prvom

Foto: Blaga Europe / dokumentarna serija

Od petka 25. ožujka na Prvom programu u 15 sati prikazujemo dokumentarnu seriju Blaga Europe. Serija nam kroz deset nastavaka otkriva rijetke, iznimne i jedinstvene činjenice o nekim europskim zemljama, jer možda ono skriveno govori najviše. To su teško pristupačna blaga koja daju ton zemlji, odražavaju stanovništvo, govore o civilizaciji. 

Za razliku od turizma, organiziranih putovanja i standardnih reportaža ovi dokumentarci prikazuju lutanja, istraživanja, razne nezgode, skretanja s puta, ali isto tako ostavljaju prostor za čuđenje, promišljanje i razumijevanje. Svako tako otkriveno blago pruža nam neprocjenjiv alat za dublje razumijevanje. Sići ćemo s utabanih staza da bolje shvatimo bit zemlje i otvorimo oči za nešto drugo.

Serija polazi od otkrivanja zemlje na slobodan način, spontan, izvan normi i nadasve human. Nema označenih staza, obaveznih zaustavljanja. Zastajemo na blagu - baštinskom, prirodnom, kulturnom, tradicionalnom i ljudskom. Ta su blaga najveće bogatstvo zemlje o kojoj nam govore i koja nam objašnjavaju oni koji tu žive.

Petak, 25. ožujka na Prvom

Petak, 25. ožujka na Prvom

Foto: Blaga Europe / dokumentarna serija

1. epizoda: Hrvatska 

Povezujući čari mora i planina uz obilje još netaknutih krajolika i očuvanu baštinu, Hrvatska je trenutačno u trendu. Izvan utabanih staza može se mnogo toga otkriti. 

U glavnom gradu Zagrebu miješaju se folklor i tradicija s urbanim eklekticizmom. Visinom dominira katedrala sv. Stjepana noseći tragove gotovo desetostoljetne povijesti.

Duž jadranske obale nacionalni park Velebit svjedoči o posebnoj pažnji koju Hrvati posvećuju okolišu. Razigrana godišnja doba fascinantan su prizor koji se može pratiti s najviše meteorološke postaje u zemlji.

Petak, 25. ožujka na Prvom

Petak, 25. ožujka na Prvom

Foto: Blaga Europe / dokumentarna serija

U unutrašnjosti dvorac Trakošćan, smješten na brežuljku, pruža čudesnu srednjovjekovnu sliku. U ovoj utvrdi, koja kao da je izašla iz bajke, ogleda se povijest grofova Drašković na obiteljskim platnima, u drvenim oblogama ili u zbirci rijetkog oružja.

Na početku poluotoka Pelješca srednjovjekovno selo Ston pokazuje ponosno svoje bedeme. Tu živi bračni par uzgajivača školjki. U ovoj tirkiznoj vodi uzgajaju kamenice koje se smatraju najboljima na svijetu.

U Zadru na obali divovsko djelo Nikole Bašića privlači na tisuće znatiželjnika. Ovdje je more glazbenik, a ritam nota određuju valovi. Morske orgulje jedinstven su spomenik u svijetu.

Hrvatska u pet činova otkriva pet blaga bez mnogo čekanja.

Dokumentarnu seriju Treasures of Europe / Trésors d'Europe odabrala je Mira Vočinkić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!