Blaga Europe: Španjolska

23.03.2022.

09:37

Autor: HRT

Četvrtak, 7. travnja na Prvom

Četvrtak, 7. travnja na Prvom

Foto: Blaga Europe / dokumentarna serija

U četvrtak, 7. travnja na Prvom programu u 15 sati prikazujemo 1. epizodu dokumentarne serije Blaga Europe. Španjolska osvaja živahnim plažama, mediteranskim krajolicima i kulturnim kapitalom svojih gradova. Iako neke regije dosežu alarmantan vrh turističkih posjeta u sezoni, ta zemlja još krije nepoznata blaga.

Kozmopolitska Barcelona smještena je nasuprot moru i pruža se niz padine brda Montjuic i Tibidabo. Na rubu Ramblasa i Costa Brave fotograf Joan Figuera predlaže nam da otkrijemo tajne njegove omiljene četvrti Barrio Gotico.

Na zapadu zemlje Estremadura pokazuje posve drukčiju Španjolsku. Siromašan kraj, pretežito poljoprivredni i rijetko naseljen, otkriva predivne krajolike i čudesno očuvanu baštinu. Rimski grad Merida, nazvan "mali Rim", savršen je primjer toga i pravo iznenađenje.

Četvrtak, 7. travnja na Prvom

Četvrtak, 7. travnja na Prvom

Foto: Blaga Europe / dokumentarna serija

Na krajnjem jugu katalonske obale najveća španjolska rijeka ulijeva se u Sredozemlje stvarajući deltu široku 320 četvornih kilometara. Ti tereni gotovo bez uzvisina miješaju se s morem pa ih je UNESCO proglasio rezervatima biosfere. I to s pravom. To područje otkriva cijelu lepezu rijetkih ekosistema, rižinih polja, močvara, dina i laguna na radost ptica selica.

Na jugu Španjolske grad Cordoan jedan je od tri grada svjetionika u Andaluziji. Baštinik gotovo devet stoljeća povijesti, grad umjetnosti, znanja i vjerske snošljivosti, Cordoan se preobražava svake godine u svibnju tijekom festivala pacija.

A na nekoliko kilometara od glavnoga grada u popularnom madridskom predgrađu devedesetogodišnji Justo Gallego već više od 50 godina gradi monumentalnu katedralu posvećenu Gospi od Stupa.

Odabrala je Mira Vočinkić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!