15:10 / 17.03.2022.

Autor: HRT

Bog postoji, njeno ime je Petrunija

Četvrtak, 31. ožujka na Drugom

Četvrtak, 31. ožujka na Drugom

Foto: Bog postoji, njeno ime je Petrunija / film

U četvrtak 31. ožujka na Drugom u 21 sat prikazujemo film Bog postoji, njeno ime je Petrunija redateljice Teone Strugara Mitevske. Film je premijerno prikazan u službenoj konkurenciji na Filmskom festivalu u Berlinu 2019. gdje je osvojio Nagradu ekumenskog žirija i Nagradu Guild Film. 

Film "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" na Pulskom filmskom festivalu ovjenčan je Zlatnom arenom za najbolju režiju u programu Manjinske koprodukcije.

video thumb

Filmska satira koja prati zbivanja u makedonskom gradu Štipu. Ondje svakog siječnja lokalni svećenik u rijeku baca drveni križ za kojim skaču stotine muškaraca. Onoga tko ga izroni pratit će sreća i uspjeh. Ovaj put za križem spontano zaroni i Petrunija te ga uspije ugrabiti prije drugih. Muškarci su bijesni jer se žena usudila sudjelovati u njihovu ritualu. Nastaje potpuni kaos, no Petrunija ne popušta.

Četvrtak, 31. ožujka na Drugom

Četvrtak, 31. ožujka na Drugom

Foto: Bog postoji, njeno ime je Petrunija / film

Naslovne uloge tumače Zorica Nusheva, Labina Mitevska, Simeon Moni Damevski, Stefan Vujisić, Violeta Shapkovska i Suad Begovski-Suhi

Scenarij potpisuju Elma Tataragić i redateljica Teona Strugar Mitevska, montažu Marie-Helene Dozo. Direktor fotografije Virginie Saint Martin, a skladatelj Olivier Samouillan

Urednica je Zinka Kiseljak

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!