09:08 / 09.12.2021.

Autor: HRT

Božić u Beču 1994., snimka koncerta

Petak, 24. prosinca na Trećem

Petak, 24. prosinca na Trećem

Foto: Božić u Beču 1994. / HRT

U petak, 24. prosinca na Trećem programu u 22:45 prikazujemo snimku koncerta Božić u Beču 1994.  U ovo blagdansko vrijeme, maestra Vjekoslava Šuteja (31. 7. 1951. - 2. 12. 2009.) sjećamo se uz snimku jednog od koncerata koji su o Božiću razgaljivali srca milijunima TV gledatelja i zahvaljujući kojima je maestro postao planetarno slavan i poznat izvan kruga poklonika klasične glazbe. 

Iz serije koncerata u bečkom Konzerthausu, s Placidom Domingom i Bečkim simfoničarima kao domaćinima, kojima je u prva četiri izdanja bio na čelu upravo Vjekoslav Šutej, izdvojili smo onaj koji sasvim sigurno još uvijek živi u sjećanju mnogih. Velikom maestru, dragom Điđiju, izgovaramo hvala uz Božić u Beču iz 1994. s legendarnim Charlesom Aznavourom i čarobnom norveškom crossover sopranisticom Sissel Kyrkjebo.

Vjekoslav Šutej bio je umjetnički ravnatelj i glavni dirigent Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, umjetnički ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara, šef-dirigent Zagrebačke filharmonije, umjetnički ravnatelj Hollybush festivala u New Jerseyju i Grand Opere u Houstonu, glazbeni direktor Teatra La Fenice u Veneciji i Kraljevskog simfonijskog orkestra u Sevilli čiji je bio i osnivač.

Kao gostujući dirigent nastupao je u mnogim inozemnim opernim kućama, a posebno je tijesna i intenzivna bila veza s Bečkom državnom operom u kojoj je dirigirao više od stotinu predstava.

Surađivao je s najvećim pjevačkim zvijezdama današnjice poput Plácida Dominga, Joséa Carrerasa, Monserrat Caballé, Angele Gheorghiju, Ramona Vargasa, Lea Nuccija, Ruggera Raimondija...

Glazbenici koji su s njim radili, cijenili su i voljeli njegovu sigurnu dirigentsku gestu, umjetnički žar, energiju, kolegijalnost, osobnu karizmu, a magija koju su zajedno stvarali oduševljavala je publiku širom svijeta.

Maestro Šutej ostavio je trag i u povijesti Hrvatske radiotelevizije kao dirigent s kojima je inauguriran dugovječni, dobrotvorni projekt Opera pod zvijezdama, serija koncerata na otvorenom s najljepšim opernim ulomcima u izvedbi vodećih hrvatskih i stranih pjevača te Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!