Božo Potočnik

10.03.2022.

11:00

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U nedjelju 13. ožujka na Trećem programu u 20:15 slijedi dokumentarno-glazbeni film Božo Potočnik autorice Nane Šojlev. 

Božo Potočnik stručnjak je za tamburašku i mandolinsku glazbu, skladatelj i aranžer, voditelj legendarnog vokalnog ansambla "Ladarice" i tamburaškog orkestra "Trešnjevka". Na Televiziju Zagreb došao je 1966. godine, s mjesta voditelja orkestra i zbora ansambla "Lado", a na poziv urednika Saše Zalepugina. Od tada do odlaska u mirovinu 1992. godine bio je urednik Redakcije narodne glazbe i običaja na Televiziji Zagreb, odnosno, HTV-u.

Svoje uredničke stavove izražavao je u nekoliko tipova emisija. Većinu vremena posvetio je proizvodnji glazbenih emisija - u studiju i na autentičnim lokacijama - u kojima su sudjelovali interpretatori ozbiljne, zabavne i narodne glazbe. Uglavnom se radilo o autorskim obradama narodne glazbe.

Drugi tip emisija bile su dokumentarne, odnosno, glazbeno-dokumentarne emisije koje su predstavljale tradicijsku baštinu Hrvatske - narodne pjesme i plesove te narodne običaje (neki još žive, a neki, koji tada više nisu bili na životu rekonstruirani su u obliku igranih scena). Usporedno s televizijskim poslom Božo Potočnik napisao je mnogobrojne skladbe i aranžmane - za tamburaške sastave i orkestre, za ansambl "Lado", te za vokalni ansambl "Ladarice" koji je vodio. To radi i danas.

Glazbeno-dokumentarni film Božo Potočnik, snimljen 2002. godine, kroz kazivanja ljudi koji ga dobro poznaju, te kroz njegove vlastite riječi i primjere iz arhivskih emisija, govori o životu, radu i umjetničkom stvaralaštvu čovjeka koji je višestruko zadužio hrvatsku kulturu i umjetnost.

Snimatelj je Tomislav Kovačić, montažeri Nenad Vuković, Damir Horvatek i Dubravko Prugovečki, a urednik Aleksej Pavlovsky.  

Dokumentarno-glazbeni film Božo Potočnik nalazi se u videoteci multimedijske platforme HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!