09:08 / 07.04.2022.

Autor: HRT

Brasov 1987. - dvije godine prerano

Petak, 22. travnja na Trećem

Petak, 22. travnja na Trećem

Foto: Brasov 1987. - dvije godine prerano / dokumentarni film

Dokumentarni film o narodnom ustanku koji se 15. studenog 1987. zbio u Braşovu prikazujemo u petak, 22. travnja, u 23:30 na Trećem. 

Bio je to najveći politički prosvjed u cijeloj povijesti komunističke Rumunjske i svojevrstan prolog revoluciji iz prosinca 1989. U ono ga je vrijeme Ceauşescuov režim ugušio i zataškao, a poslije ga je zasjenio golemi val osjećaja koji je proizvela uspješna revolucija iz 1989. Pobuna iz Braşova povijesni je događaj čije se otimanje zaboravu smatra imperativom za rumunjsko nacionalno sjećanje.

Kao u ono vrijeme drugi po veličini grad u Rumunjskoj, Braşov je imao nekoliko velikih tvornica i velik udio industrijskih radnika u stanovništvu. Jedna je od tih tvornica bila "Crvena zastava", tvornica kamiona, koja je zapošljavala više od 20.000 radnika. Učestala smanjenja plaće natjerala su ih da u noćnoj smjeni s 14. na 15. studenog prekinu rad. Nekoliko stotina radnika "Crvene zastave" ujutro je izašlo na ulice. Pridružilo im se mnoštvo drugih nezadovoljnih građana.

Kad su stigli do sjedišta Partije u središtu grada, procjenjuje se da je prosvjednika bila oko 10.000. Prvi put u povijesti komunističke Rumunjske ljudi su izvikivali "Dolje Ceauşescu!", "Dolje komunizam!". Napadnuti su i vandalizirani sjedište Partije i gradsko poglavarstvo. Zatečene vlasti reagirale su zakašnjelo, slanjem jedinica tajne službe Securitate na prosvjednike. Nakon što je pobuna ugušena, stotine ljudi, uključujući žene i djecu, uhićene su i podvrgnute nasilnim metodama ispitivanja. Na kraju, 61 radnik osuđen je za "huliganstvo" i deportiran u različite udaljene gradove. Dopušteno im je da se vrate u Braşov tek nakon revolucije u prosincu 1989.

Produkcija: Rumunjska televizija i Povijesni muzej u Braşovu, 2017. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!