Brzo, brzo

03.01.2022.

12:31

Autor: HRT

Srijeda, 5. siječnja na Trećem

Srijeda, 5. siječnja na Trećem

Foto: Brzo, brzo / film

U ciklusu Stoljeće španjolskog filma, u srijedu 5. siječnja na Trećem programu u 21:50, prikazujemo dramu Brzo, brzo. Film je 1981. godine u Berlinu dobio nagradu "Zlatni medvjed" za najbolji film.

Pablo (J. A. Valdelomar), Sebas (J. M. H. Roldán) i Meca (J. A. Aranzeque) su mladi delinkventi s ruba velegrada. Kradu automobile, pljačkaju banke, šmrkaju kokain...

Pridružuje im se Pablova djevojka Ángela (B. S. Zarzo) koja prihvaća njihov način života te s njima kreće u svijet ozbiljnoga kriminala.

Jedna naoko jednostavna pljačka krene po zlu. Dvojica su ubijena, jedan je teško ranjen, a Ángela ostaje sama, bez prijatelja, bez ičije pomoći...

Kako bi snimio što realističniji i gotovo dokumentarni film, redatelj Carlos Saura je živio nekoliko mjeseci po madridskim predgrađima družeći se s pravim mladim delinkventima. 

Svojim filmom na dramatičan način prikazuje neke prizore iz života mladih koje su siromaštvo i propale obitelji odvele u kriminal. Nakon završetka snimanja filma neki od njih već su bili mrtvi ili ih je uhitila policija.

Iako je riječ o urbanoj drami koja govori o mladenačkoj delinkvenciji, kriminalu i siromaštvu, kroz film se, uz scene nasilja, proteže nježna, iskrena, mladenačka ljubavna priča koja uz prekrasnu flamenko glazbu povremeno rastjera osjećaj tjeskobe, samoće, bezizlaznosti koji dobivamo gledajući taj film.

Naslovne uloge u filmu DEPRISA, DEPRISA, snimjenom 1980., tumače José Antonio Valdelomar, José María Hervás Roldán, Jesús Arias Aranzeque, Berta Socuéllamos Zarzo.

Urednik je Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!