11:28 / 10.12.2021.

Autor: HRT

Bunarman

Ponedjeljak, 13. prosinca na Trećem

Ponedjeljak, 13. prosinca na Trećem

Foto: Bunarman / dokumentarni film

U ponedjeljak, 13. prosinca, u 20:05 na Trećem programu emitiramo dokumentarni film Bunarman čiji je protagonist Antun Gabajček - Nuno. On je, naime, među posljednjim praktičarima jednog izumirućeg zanata; po narudžbi kopa bunare, ali ne buši strojevima, već koristi oruđe isključivo na "mišićni" pogon.

Takav način obavljanja posla nije nikakav tehnofobični hir, niti tvrdoglavo tradicijsko ustrajavanje, već posve razložna i strojevima, još uvijek, nenadomjestiva tehnologija posla. On stijenke bunara obzidava ciglama, što omogućuje pouzdaniji i obilniji dotok vode, a prema mnogim svjedočenjima i samu vodu čini kvalitetnijom.

Kako bi se sve to postiglo, potrebno je uložiti golem fizički napor, ali i imati razrađenu metodologiju, originalnu strategiju i mnoštvo domišljatih, vlastoručno izrađenih pomagala. Kako, dakle, i krajnje tegoban način egzistencije može postati prepoznatljiv razlog za neponovljivo čudesno trajanje svakoga čovjeka, pokušava saznati ovaj dokumentarac.

Dokumentarni film Bunarman iz 2003. godine prikazan je na tridesetak festivala diljem svijeta, a među nagradama koje je osvojio su i dvije nagrade na Danima hrvatskog filma 2003.: nagrada za najbolju režiju i Oktavijan, nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji dokumentarni film.

Scenarist je Davor Šišmanović, redatelj Branko Ištvančić, snimatelj Tvrtko Mršić, a montažer Zdravko Borko. Glazba: Krešimir Blažević.

Dokumentarni film možete pronaći i u videoteci multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!