14:10 / 27.03.2021.

Autor: HRT

Buntovnik bez razloga

Nedjelja, 28. ožujka na Prvom

Nedjelja, 28. ožujka na Prvom

Foto: Buntovnik bez razloga / film

U nedjelju 28. ožujka u 22:45, u sklopu ciklusa Zlatno doba Hollywooda, prikazujemo dramu Buntovnik bez razloga. Film je to kojim je jedan od najuglednijih i najneprilagođenijih američkih autora u prvom desetljeću poslije Drugoga svjetskog rata, Nicholas Ray, stekao kultni status i postao ikona mladih.

Priča prati problematična mladića Jima Starka koji se s roditeljima doselio u kalifornijski grad gdje kreće u novu školu, jer iz prethodne je izbačen. Upozna privlačnu i također problematičnu djevojku Judy te nešto mlađeg Platoa iz imućne obitelji, koji čezne za razumijevanjem i ljudskom toplinom. Već prvog dana u školi Jim se sukobi s Judynim dečkom Buzzom, predvodnikom lokalne škvadre, te dvojica mladića iste noći dogovore obračun. Oni automobilima jure prema provaliji, a vozač koji prvi iskoči je kukavica.

Nicholas Ray (Oni žive noću, Kucaj na bilo koja vrata, Na usamljenom mjestu, Johnny Guitar, Kralj kraljeva), ovim je filmskim ostvarenjem stekao kultni status i postao ikona mladih. Buntovnik bez razloga promovirao je nove junake, tinejdžere izgubljene u površinski optimističnom, a zapravo duboko licemjernom potrošačkom svijetu svojih roditelja srednjega staleža, mlade ljude koji više ne osjećaju bespogovorni respekt za 'odrasle zrele ljude' i kulturu koju su formirali, ali još ne znaju što zapravo žele.


Nedjelja, 28. ožujka na Prvom

Nedjelja, 28. ožujka na Prvom

Foto: Buntovnik bez razloga / film

Naslovna uloga filma za koji je scenarij napisao Stewart Stern donijela je Jamesu Deanu (Istočno od raja, Div) status legende, a Natalie Wood (Tragači, Sjaj u travi, Priča sa Zapadne strane) bila je to prva istaknuta uloga u tinejdžerskom razdoblju nakon zapažene dječje glumačke karijere.

Uz njih u uratku REBEL WITHOUT A CAUSE iz 1955. godine glume i Sal Mineo, Jim Backus, Ann Doran, Corey Allen i drugi.

Buntovnik bez razloga nominiran je za tri Oscara - Nicholas Ray za najbolju filmsku priču, Sal Mineo za najboljeg epizodnoga glumca te Natalie Wood za najbolju epizodnu glumicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!