Čarobnjak iz Oza

21.12.2021.

20:20

Autor: HRT

Nedjelja, 2. siječnja na Drugom

Nedjelja, 2. siječnja na Drugom

Foto: Čarobnjak iz Oza / film

Mjuzikl Čarobnjak iz Oza ne propustite u nedjelju, 2. siječnja, u 12:45 na Drugom programu. Film predstavlja primjer trijumfa filmske umjetnosti i kreativnosti. Glumačku ekipu predvodi Judy Garland koja je ostvarila jednu od najboljih uloga u zlatnom dobu Hollywooda.

Djevojčica Dorothy Gale odrasta bez roditelja na farmi svog strica Henryja i strine Em u Kanzasu. Iako provodi sretno djetinjstvo uz ljude koji je vole najviše na svijetu, Dorothy muče i problemi. Naime, njezin se vjerni psić Toto nađe na meti gospođice Gulch koja posjeduje pola okruga. Kad odluči uzeti Tota, jer ju je ugrizao, Dorothy pobjegne sa svojim ljubimcem, ali se nađe usred tornada i izgubi svijest... Probudi se u nepoznatoj zemlji i shvati da se bez čarolije neće moći vratiti kući. Dorothina je kuća, podignuta u tornadu, ubila Zlu vješticu Istoka koja je zlostavljala narod Žvakače te joj se njezina sestra Zla vještica Zapada odluči osvetiti.

Nedjelja, 2. siječnja na Drugom

Nedjelja, 2. siječnja na Drugom

Foto: Čarobnjak iz Oza / film

Kako bi joj pomogla, Dobra vještica Sjevera Glinda uputi je prema zagonetnom čarobnjaku koji živi u Smaragdnom gradu. Na putu prema čarobnjaku Dorothy upozna Strašilo koji od maga poželi dobiti pamet, Limenka koji žarko želi srce te Strašljivog Lava koji se nada hrabrosti. Međutim, raspoloženo društvo budno prati Zla vještica Zapada sa svojom vojskom letećih majmuna. Dorothina su jedina zaštita čudesne crvene cipelice Zle vještice Istoka koje joj je dala Glinda...

"Negdje visoko iznad duge postoji zemlja o kojoj čula sam jednom u uspavanci...", stihovi su iz jedne od najpopularnijih filmskih pjesmama svih vremena. Riječ je o skladbi "Over the Rainbow" koju su napisali Harold Arlen i E. Y. Harburg i dobili Oscara. Iako su na Čarobnjaku iz Oza radili i redatelji King Vidor, Richard Thorpe i Mervyn LeRoy, Viktor Fleming je jedini potpisan kao redatelj.

Film ne plijeni pozornost samo tehničkim bravurama, specijalnim efektima i majstorijama snimatelja, kostimografa, šminkera i scenografa (jedan je od njih i Cedric Gibbons, autor statuete Oscara), nego i sjajnom profilacijom likova. Judy Garland ostvarila je jednu od najboljih uloga u zlatnom dobu Hollywooda.

Nedjelja, 2. siječnja na Drugom

Nedjelja, 2. siječnja na Drugom

Foto: Čarobnjak iz Oza / film

Uz nju, u filmu THE WIZARD OF OZ iz 1939. godine glume Frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr, Jack Haley, Billie Burke, Margaret Hamilton, Charley Grapewin, Clara Blandick, The Munchkins.

Scenarij su napisali Noel Langley,Florence Ryerson i Edgar Allan Woolf (prilagodba Noela Langleyja prema romanu L. Franka Bauma).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!