Carstvo životinja

29.01.2023.

12:40

Autor: HRT

Srijeda, 8. veljače na Trećem

Srijeda, 8. veljače na Trećem

Foto: Carstvo životinja / film

Izvrsna i vrlo žestoka kriminalistička drama scenarista i redatelja Davida Michôda, 2011. nominirana za Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu za koju je sjajna Jacki Weaver (Piknik na Hanging Rocku, U dobru i u zlu) nominirana i za Zlatni globus, dijelom je temeljena na istinitim događajima koji su se početkom 80-ih godina prošlog stoljeća odigrali u Melbourneu. U srijedu, 8. veljače na Trećem u 22:50 pogledajte film Carstvo životinja, u sklopu ciklusa Filmovi Down Under.

Srijeda, 8. veljače na Trećem

Srijeda, 8. veljače na Trećem

Foto: Carstvo životinja / film

Osamljeni Joshua J. Cody povučeni je 17-godišnjak koji jednog dana svoju majku pronađe mrtvu od posljedica predoziranja heroinom. Za pomoć se obrati svojoj baki Janine, koja ga primi pod svoj krov.

Pod maskom simpatične i susretljive osobe u Janine se skriva manipulatorica koja upravlja kriminalnim aktivnostima trojice odraslih sinova. Pored pljačkaša Andrewa zvanog Popea, tu su na oružju lak nasilnik i ubojica Darren te narkodiler Craig, koji spremno slušaju majčine zapovijedi. Iako je dom njegove bake pod čestim nadzorom policije, Joshua se dosta brzo uspije uklopiti u novu sredinu.

No kad između obitelji Cody i policije uskoro izbije pravi rat u kojem počnu padati i glave, Joshua će se pokazati ključnim igračem. A kad istragu preuzmu inspektor Nathan Leckie i njegov partner Justin Norris, koji Joshuu žele pridobiti za suradnju, zbivanja će sasvim izmaknuti nadzoru...

Srijeda, 8. veljače na Trećem

Srijeda, 8. veljače na Trećem

Foto: Carstvo životinja / film

Autor David Michôd je redatelj debitant, no to se u njegovom energično režiranom, vrlo atmosferičnom i sugestivnom te izraženom aromom autentičnosti obilježenom djelu nimalo ne vidi. Posrijedi je bizarna, ugođajem naglašeno tjeskobna i mizantropska te povremeno efektnim dugim i statičnim kadrovima realizirana storija nenametljivog stila, koju nose redom osebujni i zgodno pomaknuti likovi.

Riječ je o dramaturški linearno koncipiranom djelu koje se uspješno poigrava konvencijama žanra ili ih u dobroj mjeri iznevjerava, te koje se pored slojevitog karakternog profiliranja likova odlikuje svježinom i originalnim pristupom intrigantnoj priči.

U glavnoj ulozi nastupa mladi James Frecheville koji je u ovom filmu ostvario prijelomnu rolu, a uz Jacki Weaver njegovi su partneri Ben Mendelsohn (Vitez tame: Povratak, Ubij ih nježno), Guy Pearce (Memento, L. A. Povjerljivo) i  Joel Edgerton (Kralj Artur, Ratnik).

Glumačku postavu čine i  Luke Ford, Sullivan Stapleton, Laura Wheelwright, Anthony Hayes, Justin Rosniak te  Mirrah Foulkes.

Scenarij i režiju filma potpisuje David Michôd.

Film ANIMAL KINGDOM snimljen je 2010. godine. 

Urednik je Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!