Časnik i špijun

01.03.2022.

13:47

Autor: HRT

Ponedjeljak, 14. ožujka na Drugom

Ponedjeljak, 14. ožujka na Drugom

Foto: Časnik i špijun / film

U ponedjeljak, 14. ožujka na Drugom programu u 21 sat prikazujemo film Časnik i špijun (2019.). Snimljeno prema istoimenom romanu Roberta Harrisa iz 2013. Na 76. filmskom festivalu u Veneciji 2019. godine film je osvojio veliku nagradu žirija i nagradu FIPRESCI; na 45. dodjeli nagrade César film je nominiran u rekordnih dvanaest kategorija, a na kraju je osvojio nagrade za najbolju adaptaciju, najbolju kostimografiju i najboljeg redatelja.

Film se bavi zloglasnom aferom Dreyfus iz 19. stoljeća. Nakon što je 1895. imenovan šefom protuobavještajne službe, francuski časnik Georges Picquart otkriva da je Alfred Dreyfus, jedan od rijetkih Židova u glavnom stožeru francuske vojske, osuđen za prodaju vojnih tajni Nijemcima na temelju lažiranih dokaza.

Picquart riskira karijeru i život kako bi razotkrio istinu i oslobodio pogrešno osuđenog Dreyfusa iz jezivog zatvora na Vražjem otoku.

video thumb

U naslovnim su ulogama Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner, Grégory Gadebois.

Scenarij Roman Polański, Robert Harris, Bob Harris, režija Roman Polanski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!