Četiri vjenčanja i sprovod

21.12.2021.

13:08

Autor: HRT

Nedjelja, 2. siječnja na Drugom

Nedjelja, 2. siječnja na Drugom

Foto: Četiri vjenčanja i sprovod / film

U nedjelju, 2. siječnja, na Drugom programu u 20:05 pogledajte film Četiri vjenčanja i sprovod. Scenarist filma Richard Curtis potpisao je neke od komercijalno najuspješnijih britanskih ostvarenja (Ja u ljubav vjerujem, Zapravo ljubav, Dnevnik Bridget Jones), kao i TV projekata (Crna guja, Mr. Bean). Film koji je Hugha Granta pretvorio u svjetsku zvijezdu, Kristin Scott Thomas osigurao status vrsne karakterne glumice, a svojim tvorcima mnogostruko vratio uložen novac i tako im utro put za uspješan nastavak karijere, i danas slovi kao jedna od najboljih britanskih komedija svih vremena.

video thumb

Kad se jednog jutra probudi mrzovoljan zato što kasni na vjenčanje na kojem će biti mladoženjin kum, Charles ne sluti da će mu baš to vjenčanje promijeniti život. Kako poznaje većinu uzvanika jer su to ljudi s kojima se druži gotovo cijeli život, Charles se ugodno iznenadi kad mu za oko zapne nepoznata djevojka. Nakon nekoliko pokušaja ipak se upoznaju, a na kraju provedu i noć zajedno. Sutradan ona hitno odlazi u Ameriku. Nekoliko mjeseci poslije još je jedno vjenčanje. Jedna od uzvanica je i Carrie, ali s njom je došao i njezin zaručnik...

Nedjelja, 2. siječnja na Drugom

Nedjelja, 2. siječnja na Drugom

Foto: Četiri vjenčanja i sprovod / film

U filmu FOUR WEDDINGS AND A FUNERAL iz 1994. glume Hugh Grant, Andie MacDowell, James Fleet, Simon Callow, John Hannah, Kristin Scott Thomas, David Bower, Charlotte Coleman, Timothy Walker, Sara Crowe. Scenarist je Richard Curtis, a redatelj Mike Newell.

Uz izvrstan scenarij koji se ponajprije ogleda u inteligentno smiješnim i nerijetko ciničnim dijalozima, pohvaliti valja sigurnu i promišljenu režiju Mike Newella te fantastične izvedbe glumačkog ansambla. Status filma potvrdile su i brojne nagrade. Bio je nominiran za dva Oscara (najbolji film i originalni scenarij), osvojio je tri BAFTA-e (najbolji glumac - H. Grant, najbolja sporedna glumica - K. S. Thomas, najbolji film) i posebnu nagradu David Lean za režiju. Na dodjeli francuskog Césara pobijedio je u kategoriji najboljeg stranog filma, a od četiri nominacije za Zlatni globus potvrdio je onu za najboljega glumca u komediji/mjuziklu (H. Grant).

Nedjelja, 2. siječnja na Drugom

Nedjelja, 2. siječnja na Drugom

Foto: Četiri vjenčanja i sprovod / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!