13:00 / 18.07.2021.

Autor: HRT

Četrdeset ubojica

Nedjelja 1. kolovoza na Trećem

Nedjelja 1. kolovoza na Trećem

Foto: Četrdeset ubojica / film

U nedjelju 1. kolovoza na Trećem programu u 17 sati prikazujemo vestern Četrdeset ubojica ( FORTY GUNS, 1957.). Još jedan intrigantan film kultnog Samuela Fullera, ovaj put u jednom od njegovih omiljenih žanrova - vesternu. Zanimljivo i psihološki poticajno profiliranje likova, ekspresivan vizualni stil, izvrsni glumci i uzbudljiva priča odlike su filma koji zaslužuje svaku preporuku.

Dvojica saveznih predstavnika vlasti, braća Griff (B. Sullivan) i Wes (G. Barry) Bonnell te njihov mlađi brat Chio (R. Dix), dolaze u grad kojim vlada moćna zemljoposjednica Jessica Drummond (B. Stanwyck). Gradski šerif je postariji Chisum koji ima poteškoća s vidom i moli Griffa da mu pomogne protiv nasilnog Jessicina mlađeg brata Brocka (J. Ericson).

Griff drži da to nije njegov posao sve dok razulareni Brock ne ubije Chisuma. Iskusan i hladnokrvan, s lakoćom svlada nasilnika i strpa ga u zatvor. U grad ubrzo stiže Jessica u pratnji svojih ljudi i uz pomoć korumpiranog suca, koji je ubojstvo šerifa proglasio samoobranom, oslobađa brata iz zatvora...

U naslovnim su ulogama Barbara Stanwyck, Barry Sullivan, Dean Jagger, John Ericson, Gene Barry.

Scenarist i redatelj je Samuel Fuller, urednik Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!