12:27 / 16.03.2022.

Autor: HRT

Ponosni konj

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U ponedjeljak 21. ožujka na Trećem programu u 22:05 prikazujemo francusku dramu Ponosni konj redatelja Claudea Chabrola.  

Pisac Pierre-Jacques prisjeća se svog djetinjstva u Bretagni u godinama uoči Prvog svjetskog rata i tijekom njega... Kao sedmogodišnjak živio je u slikovitom bretonskom seocetu sa svojom mnogobrojnom obitelji na čijem je čelu bio djed Alain. Dječakov otac Pierre-Alain i majka Anne-Marie radili su naporno na obiteljskom imanju i u kući kako bi dječaku i ostatku obitelji osigurali lakši život. Jednog će se dana sve promijeniti nakon što počne Prvi svjetski rat i Pierre-Alaina pozovu u vojsku...

Jedan od najglasovitijih esejista i poznavatelja bretonske kulture Pierre-Jakez Helias (1914.-1995.) svjetsku je slavu stekao svojim autobiografskim romanom "Le Cheval d'orgueil" u kojem je opisao život seljaka u Bretagni u godinama koje su prethodile Prvom svjetskom ratu i posljedice koje je rat patrijarhalnim zajednicama.

Heliasov roman - spoj lirične proze, etnografskih zapisa i obiteljskog rodoslovlja - nadahnuo je redatelja Claudea Chabrola na, prema ocjenama kritičara, jedan od najneobičnijih projekata u njegovoj dugogodišnjoj karijeri.

I dok se Chabrol u većini radova nametnuo kao autor suvremenih drama i trilera s reskim psihološkim raščlanjivanjima svojih (anti)junaka i (anti)junakinja, u filmskoj se prilagodbi Heliasovog teksta predstavio kao vrsni portretist francuskog sela i prirode s osobito dojmljivim karakterizacijama likova bretonske provincije prije Prvog svjetskog rata.

Polaganog, ali ravnomjernog ritma, gotovo dokumentarističkog pristupa, reduciranih dijaloga, te uz efektnu naraciju Georgesa Wilsona, Chabrolova drama osvaja svojom vizualnom ljepotom i narativnom jednostavnošću.

Također, i Chabrolovi interpreti u filmu, u prvom redu Jacques Dufilho i  François Cluzet, svojom minimalističkom glumom itekako pridonose dojmu o filmu.

Premda ni ovdje Chabrol nije izbjegao izravnije situacije i pristupe ipak se radi o poetičnije intoniranom redateljevom radu (maestralna fotografija Jeana Rabiera) koji je pritom iznimno uspjela ekranizacija jednog klasičnog djela francuske književnosti. Dinamikom, naracijom i posebice ozračjem film više podsjeća na art-film nego li na obiteljsku dramu.

Uz Jacquesa Dufilha i  Françoisa Cluzeta, u filmu LE CHEVAL D'ORGUEIL snimljenom 1980. godine, glume Bernadette Le Saché, Paul Le Person, Pierre Le Rumeur, Michel Robin, Ronin Hubert, Armel Hubert, Georges Wilson (glas)...

Scenarist je Daniel Boulanger. 

Urednik Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!