15:23 / 07.04.2022.

Autor: HRT

Cijena istine - priča o Ljudevitu Juraku

Nedjelja, 10. travnja na Trećem

Nedjelja, 10. travnja na Trećem

Foto: Cijena istine - priča o Ljudevitu Juraku / dokumentarac

Dokumentarni film o Ljudevitu Juraku (1881.-1945.) slijedi u nedjelju, 10. travnja, na Trećem programu HTV-a u 20:25.

Priča je to o sposobnom, pametnom, ambicioznom mladiću rođenom u Zalugu, selu kod Huma na Sutli. Diplomirao je na Kraljevskom medicinskom fakultetu u Innsbrucku gdje je jedno vrijeme radio kao asistent Zavoda za patološku anatomiju. Profesionalno se usavršavao u Beču i Dresdenu. Od 1914. do kraja života obnašao je dužnosti prosektora u javnim zdravstvenim zavodima u Zagrebu. Bio je jedini Hrvat koji je tada ispunjavao visoke preduvjete za stručni i znanstveno-istraživački rad.

Uz to bio je profesor patologije i patološke anatomije na novoosnovanom Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, profesor sudske medicine na zagrebačkom Medicinskom fakultetu. Objavljivao je priznate znanstvene radove u uglednim europskim časopisima. Značajna je i njegova sudbeno-medicinska karijera u kojoj saznajemo da je upravo on obducirao Stjepana Radića nakon atentata 1928. godine te je kao sudski vještak sudjelovao u procesu protiv Puniše Račića

Nedjelja, 10. travnja na Trećem

Nedjelja, 10. travnja na Trećem

Foto: Cijena istine - priča o Ljudevitu Juraku / dokumentarac

Zbog njegovih iznimnih stručnih referenci 1943. je bio član Međunarodnoga povjerenstva koje je istraživalo masovne grobnice pronađene u zapadnoj Ukrajini kod grada Vinice. Svi članovi povjerenstva došli su do zaključka da se radilo o masovnom pogubljenju nevinih civila koje se dogodilo 1938. Dr. Jurak je u domovini iste godine objavio o tome članak "Skupni grobovi u Vinici".

Zbog toga su ga uhitili komunisti 15. svibnja 1945. Ponudili su mu slobodu ako povuče svoj potpis s izvještaja Međunarodnog povjerenstva. Dr. Jurak je to odbio. Osuđen je na smrt jer je svjesno i zlonamjerno širio propagandu protiv prijateljske Sovjetske Rusije. 

Nedjelja, 10. travnja na Trećem

Nedjelja, 10. travnja na Trećem

Foto: Cijena istine - priča o Ljudevitu Juraku / dokumentarac

U filmu sudjeluju: unuka Ljudevita Juraka, Silva Peršić, dr. sc. Štefka Batinić - Hrvatski školski muzej; prof. dr. sc. Marina Kos - Klinički zavod za patologiju "Ljudevit Jurak" KBC "Sestre milosrdnice" i predsjednica Hrvatskog društva za patologiju i sudsku medicinu; prof. dr. sc. Mladen Belicza - profesor patologije u mirovini, prof. dr. sc. Željko Grabarević - Zavod za veterinarsku patologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Berislav Jukić, profesor na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu u mirovini.

Glas Ljudevitu Juraku posudio je Adam Končić. Scenaristi su redateljica i urednica Lada Džidić Barić i narator Tihomir Ponoš. Majstor montaže je Igor Kožić, direktor fotografije Dragan Ruljančić, a glazbeni urednik Emilio Kutleša

Dokumentarni film Cijena istine - priča o Ljudevitu Juraku dostupan je i u videoteci multimedijske platforme HRTi

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!