10:32 / 01.09.2020.

Autor: HRT

Count Basie iz vlastite perspektive

-

-

Foto: - / -

Do sada se vrlo malo znalo o Basiejevom privatnom i obiteljskom životu, no redatelj Jeremy Marre nabasao je na pravu riznicu kućnih filmova i albuma s fotografijama koji nam otkrivaju Basiejev život.
6./7. rujna na HRT – HTV 2 u 0:50

Ova biografija, ispričana riječima samog Counta Basieja, prvi put nam otkriva strast i ambiciju koje su pokretale svjetski poznatog jazz-klavirista i vođu orkestra.


Do sada se vrlo malo znalo o Basiejevom privatnom i obiteljskom životu, no redatelj Jeremy Marre nabasao je na pravu riznicu kućnih filmova i albuma s fotografijama koji nam otkrivaju Basiejev sjajan odnos sa suprugom Catherine, koju njezina borba za prava Afroamerikanaca smješta uz sam bok Martina Luthera Kinga.

Basiejeve privatne snimke i pisma te razgovori s prijateljima, kao što su Quincy Jones i Annie Ross, otkrivaju Countov zaštitnički stav prema hendikepiranoj kćeri Diane koja je "uvijek bila u njegovu srcu i mislima i njegova vječna inspiracija".

Basie je bio iznimno uspješan glazbenik: prvi je Afroamerikanac koji je osvojio nagradu Grammy i doveo blues na velike pozornice. Bio je kralj swinga. U ovom filmu možemo vidjeti rijetke snimke njegovih nastupa sa Sinatrom, Billie Holiday, Sammyjem Daviesom Jr. i mnogim drugima.

No, ovaj nam film otkriva i puno više - motivaciju i strast koji su bili njegovi glavni pokretači i zahvaljujući kojima je ostvario zavidnu karijeru, približivši jazz široj publici u jednom od najturbulentnijih razdoblja američke povijesti.

Mira Vočinkić odabrala je glazbeno-dokumentarni film COUNT BASIE: THROUGH HIS OWN EYES iz 2018. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!