Čovjek i prostor - suvremena hrvatska arhitektura: Viktor Kovačić 2018.

15.11.2022.

19:38

Autor: HRT

Ponedjeljak, 21. studenoga na Prvom

Ponedjeljak, 21. studenoga na Prvom

Foto: Čovjek i prostor - suvremena hrvatska arhitektura / dokumentarna serije

Arhitektura je oduvijek činila neizostavan dio naše svakodnevice. Osim razumijevanja da smo u neprekidnoj interakciji s njome, arhitektura može stimulativno utjecati na stvaranje pozitivnih društvenih odnosa, stoga su njezina društvena odgovornost i civilizacijski značaj izuzetno veliki. Serija posvećena hrvatskoj suvremenoj arhitekturi "Čovjek i prostor", nasljednik pilot-projekta "Točka na A", kroz osam epizda predstavlja najbolja ostvarenja domaće arhitektonske produkcije, nominirane ili nagrađene na godišnjim izložbama Udruženja hrvatskih arhitekata za 2017. i 2018., upravo s ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti prostora koji nas okružuje i u kojem živimo, te stvaranja dijaloga s najširim auditorijem o djelima hrvatskih arhitektica i arhitekata. U ponedjeljak, 21. studenoga, na Prvom u 23:25 prikazujemo petu epizodu prve sezone dokumentarne serije Čovjek i prostor. 

video thumb

U petom nastavku predstavljamo nominacije za nagradu Viktor Kovačić 2018. za najuspješnije ostvarenje u svim domenama arhitektonskog stvaralaštva. Široki tematski raspon nominacija u kategoriji javnih tj. nestambenih zgrada ukazuje na iznimno plodnu arhitektonsku godinu. Ovdje je zasigurno interesantna činjenica da su njihove lokacije, kao po pravilu, u manjim sredinama, daleko od centraliziranih gradskih središta, što čini jaku frontu argumenata u prilog prava na kvalitetne javne prostore za sve. 

Ponedjeljak, 21. studenoga na Prvom

Ponedjeljak, 21. studenoga na Prvom

Foto: Čovjek i prostor - suvremena hrvatska arhitektura / dokumentarna serija

Upravo motivirani tom ujednačenom različitošću, u ovoj epizodi propitujemo koliko Kutjevo, Gunja, Poreč, Bol i Popovača imaju zajedničkih, a koliko suprotstavljenih premisa načina kreiranja i korištenja takvih objekata, a posebice kakav projektantski utjecaj čine percepcije dislociranih autora arhitekata.

Tipologije vinarije, stadiona, poslovne zgrade, hotela i škole dinamično su kontrastne i iznimno podatne za suočavanje aktera procesa investiranja, projektiranja, gradnje i korištenja. Svaka svojom društevnoodgovornom namjenom jasno artikulira i podržava specifičnosti lokalne sredine.

Ponedjeljak, 21. studenoga na Prvom

Ponedjeljak, 21. studenoga na Prvom

Foto: Čovjek i prostor - suvremena hrvatska arhitektura / dokumentarna serije

Autori koncepcije i scenaristi su Sabina Sabljić, Nikola Škarić i Vedran Duplančić, direktro fotografije i redatelj Željko Sarić, montaža Ivor Šonje, glazba Tomislav Babić, voditelj produkcije Viktor Sarić, urednica Tanja Kanceljak.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.   


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!