Čovjek iz Arizone

25.02.2022.

08:20

Autor: HRT

Subota, 12. ožujka na Prvom

Subota, 12. ožujka na Prvom

Foto: Čovjek iz Arizone / film

U subotu, 12. ožujka na Prvom programu u 8:05 pogledajte film Čovjek iz Arizone (1957.). Američki redatelj Budd Boetticher (Uspon i pad Legsa Diamonda) ugled jednog od najvećih majstora klasičnog vesterna stekao je zahvaljujući 7 filmova koje je između 1956. i 1960. godine snimio u suradnji s glavnim glumcem Randolphom Scottom (Od sada sedmorica, Čovjek iz Arizone, Kobna odluka u Sundownu, Buchanan jaše sam, Jahač osvetnik, Putnik na zapad i Stanica Komanča).

Prema mišljenju mnogih, "Čovjek iz Arizone", uz "Jahača osvetnika" predstavlja kreativni vrhunac serijala. Boetticherov "Čovjek iz Arizone" može se pohvaliti jednostavno no briljantno ispričanom pričom i minuciozno oblikovanim karakterima, koji se, kao u svim ostalim redateljevim filmovima sjajno prožimaju sa škrtošću prirode u kojoj se radnja odvija.

Remek-djelo "Čovjek iz Arizone" donosi izuzetno tjeskobnu atmosferu, a osim poslovično sjajnog R. Scotta veliku je ulogu u njemu odigrao i osebujni R. Boone (Pucač, Rio Conchos). Vrijedi istaknuti kako je scenarist filma Burt Kennedy scenarij utemeljio na kratkoj priči kultnoga američkog književnika Elmorea Leonarda.

Nakon što je u gradiću ostao bez konja, kauboja Pata Breenana (R. Scott) poveze kočijom njegov stari prijatelj i kočijaš Rinton (A. Hunicutt). Rinton vozi upravo vjenčane mladence Willarda (J. Hubbard) i Dorettu Mims (M. O'Sullivan). Willard protestira jer ne želi dijeliti kočiju s Breenanom, no bez učinka na Rintona.

Breenan sa sobom nosi slatkiše, koje je kupio za sina voditelja postaje na kojoj se kočija treba zaustaviti. U postaji ih, umjesto voditelja i njegova sina, dočekaju trojica opasnih razbojnika: Frank Usher (R. Boone), Billy Jack (S. Homeier) i Chink (H. Silva).

Nakon što su prethodno ubili i bacili u bunar oca i sina, razbojnici odmah likvidiraju i Rintona. Preplašeni Willard otkriva im kako je njegova žena Doretta kći bogataša i savjetuje im da za nju zatraže otkupninu, ponudivši se da sam ode po nju...

U glavnim su ulogama Randolph Scott, Richard Boone, Mauren O'Sullivan, Arthur Hunnicatt, Skip Homeier, Henry Silva.

Scenarij Burt Kennedy (prema priči Elmorea Leonarda), režija Budd Boetticher.

Urednik je Dean Šoša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!