Čovjek s planine

15.05.2023.

12:38

Autor: HRT

Četvrtak, 25. svibnja na Prvom

Četvrtak, 25. svibnja na Prvom

Foto: Čovjek s planine / dokumentarni film

Franco Baudino ima 72 godine i cijeli svoj život proveo je na visoravnima Pijemonta. Njegovo je srce vezano uz udolinu Elve, Marijinu dolinu, koja je ujedno najizoliranija i najljepša dolina u toj regiji na sjeveru Italije. Franco nas vodi u obilazak prekrasnih planina na kojima živi te objašnjava zašto je donio odluku da će upravo ovdje provesti svoj život. Reći će nam više o svojoj ljubavi prema okolišu i posebnoj povezanosti s ovdašnjim stanovnicima. Dokumentarni film  Čovjek s planine prikazujemo u četvrtak, 25. svibnja na Prvom programu u 15:30 i 23:55. 

Četvrtak, 25. svibnja na Prvom

Četvrtak, 25. svibnja na Prvom

Foto: Čovjek s planine / dokumentarni film

Promjena godišnjih doba istaknut će ljepotu uvijek promjenjivih planina, a Franco Baudino otkrit će nam mnoge priče s ovdašnjih vrhova: o trgovcima krznima, o kontroverznoj cesti koja presijeca dolinu, o otiscima stopala dinosaura te o novim naraštajima koji nastoje očuvati nekadašnje glazbene tradicije te stari način košnje.

I dok nas vodi planinskim putevima, uz drevne natpise na stijeni, Franco Baudino nam pripovijeda stare legende ove regije. On razmišlja što će u budućnosti biti s ovim, trenutno zapostavljenim, planinama. 

Odustali su svi osim njega, a on je ovdje oduvijek živio i radio za svoju dolinu. Između ostalog, dobrovoljno sudjeluje u održavanju puteva.

On ovdje želi ostati do kraja života. Već si je izradio lijes, od drveta iz svoje doline, dakako.

Franco žali zbog zapostavljanja ovdašnjih sela kojima je pjesnik Piero Raina posvetio jedan od svojih najdirljivijih stihova: ''Dozivam, ali nitko ne odgovara.'' 

Međutim, Franco je optimističan kad je u pitanju budućnost planina. On vjeruje da će jednog dana opet biti nastanjene. Siguran je da će se mnogi ljudi iz grada jednog dana vratiti životu na ovome visočju.

Redatelj dokumentarnog filma The Mountain Man: The Future of Highlands je Davide Demichelis, a odabrala ga je Mira Vočinkić.

Četvrtak, 25. svibnja na Prvom

Četvrtak, 25. svibnja na Prvom

Foto: Čovjek s planine / dokumentarni film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!