Čovjek sa željeznom maskom

08.10.2021.

08:13

Autor: HRT

Subota, 23. listopada na Prvom

Subota, 23. listopada na Prvom

Foto: Čovjek sa željeznom maskom / film

U subotu, 23. listopada, na Prvom programu u 20:10 pogledajte dramu Čovjek sa željeznom maskom. Redatelj Randall Wallace okupio je sjajnu glumačku ekipu u ulogama mušketira i mladim Leonardom DiCapriom u ulozi kralja.

video thumb

Godine 1638. mladi kralj Luj XIV. živi na svom dvoru u luksuzu dok građani Francuske umiru od gladi. Od četvorice mušketira, koji su vjerno služili njegovome ocu, jedino je D'Artagnan ostao u kraljevoj službi. On je sada kapetan kraljevske garde i čuva mladoga vladara po cijenu vlastita života.

Ostala trojica - Aramis, Athos i Porthos - žive mirnim civilnim životom. Aramis je vođa jezuitskoga reda, Porthos posve predan svjetovnim užicima, a Athos ponosni otac mladoga Raoula. Raoul je zaručen za lijepu i čednu Christine, no onoga trenutka kada na nju oko baci razvratni Luj, njegovoj sreći je kraj.

Očajni Athos, ali ni ostali mušketiri, više ne mogu podnositi takovo ponašanje mladoga kralja i odluče se za nevjerojatan plan kojim će okrutnoga vladara zauvijek smijeniti...

Subota, 23. listopada na Prvom

Subota, 23. listopada na Prvom

Foto: Čovjek sa željeznom maskom / film

Svoje slavne mušketire Alexandre Dumas opisao je u tri romana: Tri mušketira, Dvadeset godina poslije i Čovjek sa željeznom maskom. Ostale poznate verzije ovoga rado ekraniziranoga Dumasova djela jesu: verzija Williama Richerta iz 1998. godine, potom Mikea Newella iz 1977., s Richardom Chamberlainom, Louisom Jourdanom i Ianom Holmom u glavnim ulogama, odnosno, njihov prethodnik iz 1939. kultnoga redatelja Jamesa Whalea.

Glumačku postavu ovoga ostvarenja The Man in the Iron Mask iz 1998. godine čine Leonardo DiCaprio, Jeremy Irons, John Malkovich, Gérard Depardieu, Gabriel Byrne, Peter Sarsgaard. Scenarist i redatelj je Randall Wallace.

Film je dobitnik ASCAP Award, Bogey Award, a nominiran je i za CDG Award u kategoriji najbolje kostimografije. G. Depardieu bio je nominiran za European Film Awards u kategoriji europskoga glumca koji je postigao uspjeh i u svjetskoj kinematografiji.

Subota, 23. listopada na Prvom

Subota, 23. listopada na Prvom

Foto: Čovjek sa željeznom maskom / film

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!