Zmija u njedrima

15:31 / 05.05.2022.

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U srijedu 18. svibnja na Trećem programu u 22:05 prikazujemo španjolsku dramu Zmija u njedrima scenarista i redatelja Carlosa Saura. Film je alegorijska drama o tome kako se osmogodišnjakinja nosi s gubitkom. Radnja drama uglavnom se zbiva 1975., no isprepleću se prošlost, sadašnjost i budućnost. 

Osmogodišnja Ana čuje svog oca u krevetu s nekom ženom. Čuje zvukove davljenja. Žena ubrzo sama izjuri iz sobe. Ana pronalazi oca mrtvog u krevetu. Čini se da je umro od srčanog udara.

Ana mirno odnosi napola punu čašu mlijeka s komode u kuhinju i ispere ju. U kuhinju ulazi Anina majka Maria i kori je što je tako kasno još budna. Ubrzo postaje jasno da Ana umišlja majčinu nazočnost zato što je majka umrla od raka. Nakon očeve smrti Ana i njezine sestre završavaju kod tetke u Madridu...

Film CRÍA CUERVOS bio je hvaljen i dobio je Posebnu nagradu žirija na Filmskom festivalu u Cannesu 1976. Bio je nominiran za Zlatnu palmu.

Naslovne uloge tumače Ana Torrent, Geraldine Chaplin, Héctor Alterio, Conchita Pérez, Mayte Sanchez i Florinda Chico.

Urednik je Dean Šoša

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!