12:25 / 29.08.2021.

Autor: HRT

Crni Petar

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U ponedjeljak, 13. rujna, u 21:45 na Trećem programu prikazujemo komediju/dramu Crni Petar. Prema nekim mišljenjima najuspjeliji je to češki film Miloša Formana, koji predstavlja uvod u njegovu kasniju blistavu holivudsku karijeru.

Mladi Petar ne može se pohvaliti da je pronašao životni cilj. Njegov autoritativni otac, dirigent u mjesnom glazbenom sastavu, njegova je čista suprotnost: uvijek je znao kako se valja "postaviti" i što čini sređeni građanski život.

Ne štedi zbog toga savjete upućene svojem Petru u svakoj mogućoj prigodi, a najvažnija će se ukazati kada Petar dobije posao u jednoj većoj trgovini. Mora motriti kupce sklone krađama i odmah upozoriti poslovođu. Međutim, za takav posao Petar baš nema izrazitijih sposobnosti. On bi najradije ipak "prostudirao" život, a tek se onda možda za nešto i odlučio.

Realiziran prema romanu Jaroslava Papušeka, film je iznimno uvjerljiva studija provincijskog života, mladenačkih dilema i generacijskoga jaza, a uz to i djelo koje diskretno kritički opservira ondašnje češke prilike i ignorira ustaljeni društveni "red". Film je oduševio inozemnu kritiku i kao jedno od prvih djela u kojima je došao do izražaja autentični češki humor.

U komediji/drami Miloša Formana ČERNY PETR, iz 1964. godine, glumački ansambl predvode Jan Vostrčil, Ladislav Jakim, Pavla Martinovka i Vladimir Pucholt.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!