Crno-bijeli svijet: Ne pitaj za mene

15.06.2021.

17:04

Autor: HRT

Srijeda, 30. lipnja na Prvom

Srijeda, 30. lipnja na Prvom

Foto: Crno-bijeli svijet / serija

U srijedu, 30. lipnja na Prvom programu u 17:20 i 0:25 prikazujemo 1. epizodu druge sezone serije Crno-bijeli svijet. Radnja serije u drugoj sezoni događa se tijekom 1981. i 1982. godine, a u središtu pozornosti ponovno su novinar Voljen Kipčić Kipo i njegov najbolji prijatelj, fotograf Đermano Kurtela zvan Žungul, koji se na početku sezone nalazi na odsluženju vojnog roka, na uzavrelom Kosovu. Uz Kipovu i Žungulovu potragu za dobrim provodom i temama koje bi im mogle pomoći da se iz svijeta studentskog novinarstva prebace u više profesionalne sfere (počinju raditi za Start i Danas), paralelno pratimo i događaje u obiteljima Kipovih rastavljenih roditelja. Kipov otac Jure na novom je poslu izložen profesionalnim i političkim pritiscima, a njegov brak s Jagodom našao se u krizi, dok majka Ksenija brine svoje brige: deda Rudi ulazi u ljubavnu avanturu s krajnje neočekivanim ishodom, a muža joj Dominika uznemiravaju kolege taksisti, nestašice nafte i agilni čuvari poretka.

Srijeda, 30. lipnja na Prvom

Srijeda, 30. lipnja na Prvom

Foto: Crno-bijeli svijet / serija

Zanimljivo je i u životu najmlađih generacija tih dviju obitelji: Jagodina kći Una počinje studirati, ali i dalje pokušava ostvariti rokersku karijeru, a Kipov brat Žac intenzivno živi svoju ljubavnu romansu s Ladom, no njezini rigidni roditelji stalno im zagorčavaju život, a problemi se javljaju i u školi te u njegovom prijateljstvu s Nenadom.

Uz niz dobro nam poznatih faca iz prve sezone (Marina, Dunja, Pajzlek, major Kurtela i dr.) u seriji se pojavljuju i mnogi novi likovi (uglavnom je riječ o srednjim i manjim ulogama), od Jagodina oca Veljka te udvarača joj iz studentskih dana, Mitra, preko ekipe iz Vjesnikovih izdanja i Unina studentskog okružja (fatalna žena Andrea, sveznajući urednik Jozo Sokrat, enigmatični student dramaturgije Leo), do poznatih imena iz tadašnjeg kulturnog i estradnog života.

Važno "lice" serije i ove je sezone grad Zagreb sa svojim generacijskim okupljalištima, novinskim redakcijama, koncertnim prostorima, ulicama i kvartovima, a pojedini rukavci priče odvest će nas i u druge ambijente poput vojarne na Kosovu, motela na "trasi" Žacova maturalca ili brigadirskog naselja na omladinskim radnim akcijama (ORA "Sava").

Neizostavna sastavnica serije autentična je glazba s početka osamdesetih, pa će druženje s junacima Crno-bijelog svijeta biti obojano zvukovima Filma, Haustora, Idola, Aerodroma, Novih fosila te drugih sastava i solista onodobne rock i pop scene.

Srijeda, 30. lipnja na Prvom

Srijeda, 30. lipnja na Prvom

Foto: Crno-bijeli svijet / serija

Lipanj je 1981. godine. Žungul je na odsluženju vojnog roka na nemirnom Kosovu, gdje je zapao u neprilike, pa njegov otac, major Kurtela, šalje Kipa na "specijalni zadatak". Una polaže prijemni ispit iz glume, a Žac tuguje jer Lada mora ići s roditeljima na ljetovanje, što će privremeno prekinuti njihovu romansu.

Jura Kipčić u novoj radnoj sredini živi uzbudljivim "poslovnim životom", dok se Jagoda zaposlila u tvrtki koja je na rubu propasti, pa odmah kreće u akciju spašavanja, ne sluteći da je na čelu potencijalnog strateškog partnera njezin dobar poznanik iz studentskih dana. Kipo i dalje piše za Studentski list, a nakon dugo vremena u Lapidariju nalijeće na Marinu...

Srijeda, 30. lipnja na Prvom

Srijeda, 30. lipnja na Prvom

Foto: Crno-bijeli svijet / serija

Originalnu glazbu potpisuje Dubravko Robić, supervizor maske je Slavica Šnur.

Izvršni producent produkcijskog odjela Drama HRT-a Mario Orešković. 

U glavnim su ulogama Filip Riđički (Kipo), Slavko Sobin (Žungul), Jelena Miholjević (Ksenija), Franjo Kuhar (Dominik), Sreten Mokrović (Jura), Anica Dobra (Jagoda), Karlo Maloča (Žac), Kaja Šišmanović (Una), Elizabeta Kukić (Dunja) i drugi.

Scenarist, redatelj, montažer i autor je Goran Kulenović.

Kostimografi ja Ivana Zozoli Vargović, scenografija Ivan Ivan, producent Ivan Maloča.

Produkcija: Interfilm za HRT

Urednik je Hrvoje Ivanković, direktor fotografije Mario Sablić, h.f.s, a izvršna producentica Maja Vukić.

Seriju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj su videoteci emitirana izdanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!