16:00 / 03.08.2021.

Autor: HRT

Cuba si, Cuba no

Ponedjeljak, 9. kolovoza na Prvom

Ponedjeljak, 9. kolovoza na Prvom

Foto: Cuba si, Cuba no / dokumentarna serija

Četiri epizode dokumentarno-putopisne serije "Cuba si, Cuba no" autora Gorana Milića dočarat će nam dobre i loše strane ove lijepe karipske zemlje. Priče su to o kubanskoj revoluciji, Fidelu Castru i Che Guevari, nesvrstanosti, o kubanskoj ekonomiji i svakodnevnom životu, o siromaštvu, ali i relativnoj sreći. Bit će govora i o kubanskoj medicini, glazbi, službenim religijama, kao i majstorstvu improvizacije Kubanaca u svakodnevnom životu. Po ulicama Havane i po kubanskoj provinciji autor Goran Milić nas vodi na svoj prepoznatljiv i osebujan način. Prva epizoda na rasporedu je u ponedjeljak 9. kolovoza u 21 sat na Prvom programu.  

video thumb

Goran Milić u prvoj epizodi  prisjeća se svog posljednjeg boravka na Kubi prije 40 godina, u rujnu 1979., kada je održan Summit nesvrstanih zemalja.

Posjećuje najpoznatiji hotel "Nacional", gdje su dolazili slavni i moćni, mafijaši kao Lucky Luciano, glumci Frank Sinatra i Clark Gable, astronaut Jurij Gagarin, glavni tajnici UN-a, pa Vladimir Putin, saveznici Chavez i Maduro, pisci Jean-Paul Sartre i Gabriel Garcia Marquez i mnogi drugi.

Upoznajemo obitelj Basulto koja iznajmljuje apartman s dvije spavaće sobe, a roditelji i dvoje djece žive u malenoj prostoriji. Oni ne žele biti zaposleni u državnom sektoru, a od iznajmljivanja si mogu osigurati život kubanske srednje klase.

Kuba se našem reporteru učinila kao Jugoslavija 1966. Plaće su veoma niske u prosjeku, nastavnik u srednjoj školi zarađuje oko 200 kuna na mjesec. Ali, ima drugih pogodnosti - jeftinije sljedovanje riže, šećera, graha, kave, piletine...Ta hrana na karticu je dovoljna za prvih deset dana u mjesecu, a ostalo se mora kupiti na tržištu. Internet je veoma skup, stoji 1 euro na sat, koliko iznosi i prosječna dnevnica.

Ponedjeljak 9. kolovoza na Prvom

Ponedjeljak 9. kolovoza na Prvom

Foto: Cuba si, Cuba no / dokumentarna serija

Kubanci sada imaju puno više robe u trgovinama nego prije 40 godina, ali tržište je dosta komplicirano tako da je i akademik profesor ekonomije Ernesto Molina osjetio potrebu objasniti nestašice i pojavu korupcije. 82-godišnji akademik prisjeća se kako je Che Guevara odbacio ideju jugoslavenske radničke participacije i sugerirao Castru sovjetski model. To je, smatra Molina, donijelo loš rezultate, slabiju motivaciju i sporiji rast.

Dva brata blizanca, koji su rođeni 1959., u godini pobjede revolucije, dobili su imena Fidel i Raul. Bili su u angolskom ratu, na što su ponosni, pokazuju odličja i zahvalnice, ali žive u veoma oskudnim uvjetima.

Produkcija: JB Artes Video za HRT

Emisiju pogledajte i putem multimedijske platforme HRTi u čijoj je videoteci dostupna cijela serija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!