Čuda UNESCO-ove baštine: Portugal - zemlja istraživača

10.06.2021.

09:27

Autor: HRT

Četvrtak 10. lipnja na Prvom

Četvrtak 10. lipnja na Prvom

Foto: Čuda UNESCO-ove baštine / dokumentarna serija

Dokumentarnu seriju Čuda UNESCO-ove baštine: Portugal - zemlja istraživača prikazujemo u četvrtak 10. lipnja u 14.55 na Prvom programu HTV-a. 

Četvrtak 10. lipnja na Prvom

Četvrtak 10. lipnja na Prvom

Foto: Čuda UNESCO-ove baštine / dokumentarna serija

Pjesnici opisuju Portugal kao široki pojas zemlje kojemu je ušće osmijeh. No iza te tople dobrodošlice krije se strašan osvajač. Tijekom nekoliko stoljeća Portugal je bio zemlja velikih otkrića. Njegove su luke, zrcala pomorske moći te zemlje, bila polazišta istraživačima i velikim moreplovcima. Zlato, začini i kulture razmjenjivali su se na obalama rijeke Tejo, na ušću Doura i pred oceanskim valovima.

Portugal je uspio sačuvati autentičan šarm koji hrane raznoliki utjecaji i uspomene s putovanja, oblikujući pritom vlastiti identitet: Azuléjos, bijelo-plave priče skicirane na porculanskim pločicama, ukrašavaju gotička i barokna zdanja, dok manuelinski stil, poseban po školjkama i drugim morskim ornamentima, preteže po najvećim avenijama portugalskih gradova. Karakter te zemlje, iskovan ratovima i diktaturom, otkriva se danas putem šarolike kulture za kojom luduju posjetitelji iz cijeloga svijeta.

Od juga do sjevera, prijeći ćemo Portugal poput pravih istraživača i oživjeti pritom njegove slavne dane. Kao i velikim moreplovcima, Lisabon će nam biti i polazišna luka i posljednje odredište. Zatim ćemo krenuti na put do kraljevske rezidencije Mafre, pa do sjevera zemlje, sve do vinogradarskih krajeva Doura. Slijedit ćemo obale rijeko Douro sve do Porta, a onda će nas put odvesti nazad na jug, gotovo do Lisabona, odakle ćemo se s palače u Sintri diviti Atlantiku.

Dokumentarnu seriju odabrala je Mira Vočinkić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!