17:16 / 02.09.2021.

Autor: HRT

Čudesna šuma

Petak, 3. rujna na Trećem

Petak, 3. rujna na Trećem

Foto: Čudesna šuma / film

U povodu smrti hrvatskog snimatelja Ernesta Gregla, u petak, 3. rujna na Trećem programu u 16:15 prikazujemo animirani film Čudesna šuma (1986.). Scenarij je napisan prema originalnoj priči Sunčane Škrinjarić.

U šumi jednoga dana ispod čarobnoga hrasta zaspi slikar Paleta. Kad se probudi, shvati kako je od hrasta dobio dar da se može sporazumijevati sa životinjama i kistom stvarati čarolije. Šumom inače vlada zli Kaktus Car kojega brine slikarov dolazak jer će, prema proročanstvu, čovjek dokrajčiti vlast kaktusa.

Zato šalje dvorskog čarobnjaka Štapića da dovede slikara. Štapić se međutim okreće protiv zlog Kaktus Cara i pridružuje družini koja skriva slikara. Shvativši da ga je i Štapić izdao, Kaktus Car odluči uništiti šumu ako se slikar ne preda. Međutim, zbog slikarova čarobnog kista propadaju svi pokušaji uništavanja šume.

Slikar u razgovoru sa životinjama dolazi do ideje da je Kaktus Car zao jer nikad nije procvjetao. Družina uspijeva ući u Kaktusov dvorac i dati mu čarobni napitak od kojeg je procvjetao i postao dobar. Slikar napušta šumu u kojoj ponovno vladaju sreća i pjesma.

Režiju potpisuje Milan Blažeković, urednica je Branka Papić

Gasove posudili Josip Marotti, Ljubo Kapor, Ivo Rogulja, Vili Matula, Emil Glad, Helena Buljan, Đurđa Ivezić, Sven Lasta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!