Čudo u 34. ulici

13.11.2021.

13:19

Autor: HRT

Nedjelja, 28. studenoga na Prvom

Nedjelja, 28. studenoga na Prvom

Foto: Čudo u 34. ulici / film

Fantastična drama ovjenčana Oscarima, Čudo u 34. ulici, slijedi u nedjelju, 28. studenoga, na Prvom programu u 23.20. Djelo autora scenarija i redatelja Georgea Seatona dirljivo je ostvarenje, idealan božićni film za cijelu obitelj.

New York tijekom adventa dok grad obilježava Dan zahvalnosti i priprema se za skoru proslavu Božića. Kad vidi da unajmljeni Djed Božićnjak posrće od alkohola, ambicioznoj se Doris Walker učini da je sve propalo. Ona je organizatorica proslave Dana zahvalnosti i božićnih događanja u njujorškoj robnoj kući Macy´s, energična mlada žena koja pijanom djedici mora hitno pronaći zamjenu. Slučajno odabere Krisa Kringlea, simpatičnog starca duge bijele brade koji se odmah svidi njezinoj kćeri Susan.

Kris ubrzo počne tjerati kupce pričom o previsokim cijenama i tvrdnjom da je on pravi Djed Mraz na nezadovoljstvo Dorisina šefa Juliana Shellhammera. Međutim, on ubrzo shvati da Kringle na taj način dodatno privlači kupce. Ipak, da bi svi propisi bili zadovoljeni, Doris i Shellhammer odluče djedicu poslati na pregled psihijatru Granvilleu Sawyeru. Grenvillea razljute Kringleova podbadanja i optimizam, zbog čega starca odluči tužiti zbog prijevare. A od tužbe ga je spreman braniti šarmantni odvjetnik Fred Gailey, koji se već sprijateljio sa Susan...

Nedjelja, 28. studenoga na Prvom

Nedjelja, 28. studenoga na Prvom

Foto: Čudo u 34. ulici / film

U američkom filmu film MIRACLE ON 34TH STREET iz 1947. godine glume Maureen O´Hara, John Payne, Edmund Gwenn, Natalie Wood, Harry Antrim, Jerome Cowan, Gene Lockhart, Philip Tonge, James Seay, Alvin Greenman, Porter Hall, William Frawley, Thelma Ritter.

Ovjenčana Oscarima u kategorijama najbolje muške sporedne uloge (Edmund Gwenn), najuspjelijeg scenarija i najbolje izvorne priče, te nagrađena Zlatnim globusima također za najbolji scenarij i najuspjeliju mušku sporednu ulogu, ova fantastična drama autora scenarija i redatelja Georgea Seatona, koji je za svoj rad dva puta osvajao Oscara, dirljivo je, vrlo šarmantno i zabavno ostvarenje, idealan božićni film za cijelu obitelj. Godine 1994. snimljena je i nova verzija u režiji Lesa Mayfielda.

Scenarij je napisao spomenuti G. Seaton prema priči Valentine Davies.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!