Serija otkriva običaj marende povezujući ga s kulturnim, društvenim i gastronomskim aspektima života u Dalmaciji.
30.10.2024.
17:35
Autor: HRT
Serija otkriva običaj marende povezujući ga s kulturnim, društvenim i gastronomskim aspektima života u Dalmaciji.
Voditeljica Lada Bonacci kroz osam nas epizoda vodi u različita mjesta: Split, Jesenice, Brač (Supetar), Hvar (Stari Grad), Kaštela, Sinj, Makarsku i Imotsku krajinu, gdje u razgovoru s dugogodišnjim ugostiteljima i kuharima otkriva tradicionalna "marendaška" jela, poput tripica, tingula, gregade, bakalara, pašticade, koja su nekoć prehranjivala dalmatinske obitelji.
Serija se ne bavi samo marendom kao obrokom, već i konceptom dalmatinskog načina života, trenutka opuštanja kada se, između 10 i 13 sati, predahne od posla, uživa u jednostavnom, ali hranjivom obroku.
U četvrtak, 31. listopada na Prvom programu u 15:20 prikazujemo šestu epizodu emisije Dalmatinska marenda: Brač, Supetar.
6. epizoda: Istražili smo Brač, otok poznat po stočarstvu, bijelom kamenu, najljepšoj plaži na svijetu, Zlatnom ratu, i Vidovoj gori.
U Supetru je ugostitelj Teo Dragičević pripremio tradicionalne specijalitete, bračku šporku juhu s janjetinom i povrćem, mišancu od morskih plodova i vitalac.
Proizvodnja: Wolfgang&Dolly za TZ Splitsko-dalmatinske županije
Scenaristice i redateljice Una Radić i Tamara Babun Zovko, urednik Dražan Miočić, autorica Tamara Babun Zovko.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora