Serija otkriva običaj marende povezujući ga s kulturnim, društvenim i gastronomskim aspektima života u Dalmaciji.
29.10.2024.
15:32
Autor: HRT
Serija otkriva običaj marende povezujući ga s kulturnim, društvenim i gastronomskim aspektima života u Dalmaciji.
Voditeljica Lada Bonacci kroz osam nas epizoda vodi u različita mjesta: Split, Jesenice, Brač (Supetar), Hvar (Stari Grad), Kaštela, Sinj, Makarsku i Imotsku krajinu, gdje u razgovoru s dugogodišnjim ugostiteljima i kuharima otkriva tradicionalna "marendaška" jela, poput tripica, tingula, gregade, bakalara, pašticade, koja su nekoć prehranjivala dalmatinske obitelji.
Serija se ne bavi samo marendom kao obrokom, već i konceptom dalmatinskog načina života, trenutka opuštanja kada se, između 10 i 13 sati, predahne od posla, uživa u jednostavnom, ali hranjivom obroku.
U srijedu, 30. listopada na Prvom programu u 15:20 prikazujemo petu epizodu emisije Dalmatinska marenda: Sinj.
5. epizoda: Junaštvo, tradicija i gostoprimstvo susreću se u Sinju, gradu u kojem se junaštvo odražava čak i u kuhinji.
Edo Crljen, ugostitelj i vlasnik OPG-a, servirao nam je tripice, jelo za koje kaže da ga "ili voliš, ili ne voliš", a ugostiteljica Ankica Vlastelica, pripremila je jelo koje ne smijete propustiti ako dolazite u Sinj. Riječ je, dakako, o arambašima.
Proizvodnja: Wolfgang&Dolly za TZ Splitsko-dalmatinske županije
Scenaristice i redateljice Una Radić i Tamara Babun Zovko, urednik Dražan Miočić, autorica Tamara Babun Zovko.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora