Dalmatinska marenda: Sinj

29.10.2024.

15:32

Autor: HRT

video thumb

Serija otkriva običaj marende povezujući ga s kulturnim, društvenim i gastronomskim aspektima života u Dalmaciji. 

Srijeda, 30. listopada na Prvom

Srijeda, 30. listopada na Prvom

Foto: Dalmatinska marenda / HRT

Voditeljica Lada Bonacci kroz osam nas epizoda vodi u različita mjesta: Split, Jesenice, Brač (Supetar), Hvar (Stari Grad), Kaštela, Sinj, Makarsku i Imotsku krajinu, gdje u razgovoru s dugogodišnjim ugostiteljima i kuharima otkriva tradicionalna "marendaška" jela, poput tripica, tingula, gregade, bakalara, pašticade, koja su nekoć prehranjivala dalmatinske obitelji.

Serija se ne bavi samo marendom kao obrokom, već i konceptom dalmatinskog načina života, trenutka opuštanja kada se, između 10 i 13 sati, predahne od posla, uživa u jednostavnom, ali hranjivom obroku.

Srijeda, 30. listopada na Prvom

Srijeda, 30. listopada na Prvom

Foto: Dalmatinska marenda / HRT

U srijedu, 30. listopada na Prvom programu u 15:20 prikazujemo petu epizodu emisije Dalmatinska marenda: Sinj.

Srijeda, 30. listopada na Prvom

Srijeda, 30. listopada na Prvom

Foto: Dalmatinska marenda / HRT

5. epizoda: Junaštvo, tradicija i gostoprimstvo susreću se u Sinju, gradu u kojem se junaštvo odražava čak i u kuhinji.

Edo Crljen,
ugostitelj i vlasnik OPG-a, servirao nam je tripice, jelo za koje kaže da ga "ili voliš, ili ne voliš", a ugostiteljica Ankica Vlastelica, pripremila je jelo koje ne smijete propustiti ako dolazite u Sinj. Riječ je, dakako, o arambašima.

Proizvodnja: Wolfgang&Dolly za TZ Splitsko-dalmatinske županije

Scenaristice i redateljice Una Radić i Tamara Babun Zovko, urednik Dražan Miočić, autorica Tamara Babun Zovko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!