Serija otkriva običaj marende povezujući ga s kulturnim, društvenim i gastronomskim aspektima života u Dalmaciji.
08.06.2025.
12:33
Autor: HRT
Serija otkriva običaj marende povezujući ga s kulturnim, društvenim i gastronomskim aspektima života u Dalmaciji.
Voditeljica Lada Bonacci kroz osam nas epizoda vodi u različita mjesta: Split, Jesenice, Brač (Supetar), Hvar (Stari Grad), Kaštela, Sinj, Makarsku i Imotsku krajinu, gdje u razgovoru s dugogodišnjim ugostiteljima i kuharima otkriva tradicionalna "marendaška" jela, poput tripica, tingula, gregade, bakalara, pašticade, koja su nekoć prehranjivala dalmatinske obitelji.
Serija se ne bavi samo marendom kao obrokom, već i konceptom dalmatinskog načina života, trenutka opuštanja kada se, između 10 i 13 sati, predahne od posla, uživa u jednostavnom, ali hranjivom obroku.
U utorak, 17. lipnja na Drugom programu u 19:05 prikazujemo emisiju Dalmatinska marenda: Stari Grad na Hvaru.
1. epizoda: Otok Hvar, poznat po velikom broju sunčanih sati i hektolitrima vrhunskog vina i maslinovoga ulja, idilično je mjesto za kušati dalmatinsku marendu.
Uputili smo se do najsunčanijeg kutka Hrvatske, gdje nas je u Starom Gradu dočekao domaćin Damir Čavić, dugogodišnji ugostitelj, a na jelovniku marinirani inćuni i salata od hobotnice, malo bevande, pašticada, hobotnica s povrćem i bakalar.
Scenarij i režija Una Radić i Tamara Babun Zovko, autorica Tamara Babun Zovko, urednik Dražen Miočić.
Proizvodnja: Wolfgang & Dolly za TZ Splitsko-dalmatinske županije
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora