Dama iz Šangaja

24.05.2023.

12:20

Autor: HRT

Subota, 3. lipnja na Trećem

Subota, 3. lipnja na Trećem

Foto: Dama iz Šangaja / film

U subotu, 3. lipnja na Trećem programu u 22:20 prikazujemo Damu iz Šangaja, ostvarenje genijalnoga američkoga redatelja, glumca i scenarista Orsona Wellesa nastalo prema književnom predlošku.

Irski mornar Michael O'Hara očaran je ljepotom plavokose Else Bannister, koju slučajno upozna jedne večeri, nakon što je spasi od otmičara. Ona mu povjeri da je udana za bogatog odvjetnika te da su upravo pristigli u New York iz Šangaja.

S obzirom na njegovo zanimanje, zaposli se na jahti njezina supruga, jer bračni par planira otputovati u San Francisco preko Panamskog kanala. Na dijelu puta pridruži im se Arthurov poslovni partner George koji Michaelu predlaže da mu pomogne odglumiti vlastitu smrt. Lukav je to naum da se domogne velike količine novca od životna osiguranja.

Subota, 3. lipnja na Trećem

Subota, 3. lipnja na Trećem

Foto: Dama iz Šangaja / film

Dama iz Šangaja izvrstan je kriminalistički film, adaptacija romana If I Die Before I Wake Sherwooda Kinga.

Riječ je o kompleksnom ostvarenju genijalnoga američkoga redatelja, glumca i scenarista Orsona Wellesa (Građanin Kane, Veličanstveni Ambersonovi), napete priče o zamršenom odnosu mornara i zavodljive ljepotice, krađi novca i ubojstvu. Odlično snimljen, impresivnih ekspresionističkih kadrova i izvrsnih glumačkih interpretacija (osobito je dojmljiva, uz samoga Wellesa, njegova tadašnja supruga Rita Hayworth), film je remek-djelo koje i danas fascinira gledatelje.

Usprkos tada podijeljenim stavovima kritike, film je doživio brojne revalorizacije koje su mu sve više isticale vrijednost.

U američkoj drami/krimiću THE LADY FROM SHANGHAI iz 1947. godine, uz Ritu Hayworth i Orsona Wellesa, glume i Everett Sloane, Glenn Anders, Ted de Corsia i drugi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!