15:37 / 07.05.2021.

Autor: HRT

Dan kad je Zemlja stala

Subota, 22. svibnja na Drugom

Subota, 22. svibnja na Drugom

Foto: Dan kad je Zemlja stala / film

U subotu, 22. svibnja na Drugom programu u 20:05 prikazujemo film Dan kad je Zemlja stala (THE DAY THE EARTH STOOD STILL, 2008.). Intrigantna i ekološki naglašeno angažirana fantastična drama redatelja Scotta Derricksona osuvremenjeni je prepravak kultnog istoimenog ZF klasika Roberta Wisea iz 1951. Oba se filma temelje na kratkoj priči "Farewell to the Master" (Oproštaj s gospodarom) američkog ZF pisca Harryja Batesa

video thumb

U idejnom fokusu suvremene inačice je afirmacija ekološke svijesti i nužnosti zaštite okoliša, jer su život na Zemlji i njegova biološka raznolikost ozbiljno ugroženi. Riječ je o dinamičnom i vizualno dojmljivom ostvarenju koje obiluje atraktivnim specijalnim efektima te u kojem nastupa zvjezdana glumačka postava.

Subota, 22. svibnja na Drugom

Subota, 22. svibnja na Drugom

Foto: Dan kad je Zemlja stala / film

Godine 1928. sudjelujući u ekspediciji na snijegom prekrivenoj planini Karakorum u Aziji, planinar u ledu zamijeti sferu neobična sjaja. Kad joj se približi i dotakne ju, padne u neobično stanje iz kojeg će se probuditi zbunjen, s ožiljkom na ruci. Devet desetljeća kasnije službenici američke vojske jedne noći hitno mobiliziraju skupinu znanstvenika među kojima je i ugledna Helen Benson.

Nakon što se okupe na tajnom sastanku pod vodstvom državne tajnice Regine Jackson, Helen dozna da se Zemlji velikom brzinom približava zagonetni objekt te da se sve mora pripremiti za mogući sudar. No objekt uspori, a sjajna sfera spušta se u njujorški Central park. Izađe stvorenje koje vrlo brzo poprimi stas odraslog muškarca i obrati se Zemljanima...

Uloge tumače Keanu Reeves, Jennifer Connelly, Jaden Smith, Kathy Bates, John Hamm, Kyle Chandler, John Cleese, Robert Knepper, James Hong, David Richmond-Peck, John Rothman i Sunita Prasad.

Scenarij David Scarpa, režija Scott Derrickson.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!