12:01 / 25.01.2022.

Autor: HRT

Dan zvijeri

Subota, 29. siječnja na Trećem

Subota, 29. siječnja na Trećem

Foto: Dan zvijeri / film

Horor/fantastičnu komediju Dan zvijeri, djelo španjolskog redatelja i scenarista Alexa de la Iglesia, ne propustite u subotu, 29. siječnja, u 23:50 na Trećem.

Katolički svećenik Ángel Beriartúa nakon dugogodišnjih proučavanja vjerskih tekstova i Apokalipse sv. Ivana zaključi da čovječanstvu prijeti propast rođenjem Antikrista na sam Božić negdje u Madridu. Stoga se otac Ángel zaputi u španjolsku prijestolnicu na čijim ulicama vladaju kaos i nasilje kao predznaci buduće kataklizme.

Tražeći znakove koji će mu pokazati mjesto i vrijeme rođenja nečastivoga, otac upozna niz bizarnih Madriđana koji mu odluče pomoći u misiji uništenja Sotone: nasilnog poklonika heavy metal glazbe Joséa Mariju, zatim voditelja popularne TV emisije i parapsihologa profesora Cavana, vlasnicu pansiona Rosario, djevojku Minu opsjednutu televizijom, te lijepu Susanu sklonu svim mogućim nevoljama...

Španjolski redatelj i scenarist Alex de la Iglesia sa svojim dugogodišnjim suradnikom i koscenaristom Jorgeom Guerricaechevarríjom osmislio je i realizirao jedan od najboljih europskih i svjetskih horora devedesetih, Dan zvijeri. Pritom se Alex de la Iglesia predstavio ne samo kao jedan od najdarovitijih novih španjolskih redatelja, već i kao jedan od najmaštovitijih mlađih europskih sineasta. Naime, film je izrazito vizualno impresivan, a glavne su mu odlike sigurna režija, iznimno raspoloženi glumci, te sjajna glazbena pozadina.

U filmu EL DÍA DE LA BESTIA iz 1995. godine glume Álex Angulo, Armando De Razza, Santiago Segura, Terele Pavez, Nathalie Sesena, Jaime Blanch, Maria Grazia Cucinotta, Gianni Ippoliti.

Film je trijumfirao na nizu svjetskih festivala dok je od čak četrnaest nominacija za španjolsku filmsku nagradu Goya potvrdio njih šest (najbolji redatelj, najbolji novi glumac, najbolji zvuk, najbolja scenografija, najbolja maska i najbolji specijalni efekti).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!