14:13 / 21.12.2021.

Autor: HRT

Krležini dani

Miroslav Krleža

Miroslav Krleža

Foto: poseban program Krležini dani / promo

Hrvatska radiotelevizija pripremila je poseban program pod nazivom Krležini dani povodom 40. obljetnice smrti Miroslava Krleže koja se obilježava 29. prosinca te na taj način još jedom želi podsjetiti na jedinstvenog književnika, enciklopedista, erudita i jednog od najznačajnijih hrvatskih pisaca 20. stoljeća. Od nedjelje 26. prosinca do srijede 29. prosinca na Trećem, u udarnom terminu, emitirat će od ekranizacija dramskih djela do razgovornih emisija o njegovoj novelistici, romanima kao i bogatoj dnevničkoj i esejističkoj ostavštini. 

video thumb

U nedjelju 26. prosinca u terminu od 19:10 Krležina poezija bit će zastupljena televizijskom adaptacijom Balada Petrice Kerempuha, knjige pjesama koja se smatra njegovim najvećim pjesničkim ostvarenjem, a ujedno i jednim od najvećih djela hrvatske književnosti uopće.

Od nedjelje, 26. prosinca do srijede, 29. prosinca na Trećem

Od nedjelje, 26. prosinca do srijede, 29. prosinca na Trećem

Foto: poseban program Krležini dani / promo

Od dramskih djela u ponedjeljak 27. prosinca u 20:15 vidjet ćemo snimku kazališne predstave nastalu prema njegovom djelu Put u raj iz 1985. godine snimljenu u HNK u Osijeku. 

Gledat ćemo i prigodne emisije o Miroslavu Krleži Knjiga ili život te Što je Klasik – Miroslav Krleža koje su na rasporedu u utorak, 28. prosinca s početkom u 20:05.

Miroslav Krleža

Miroslav Krleža

Foto: poseban program Krležini dani / promo

U srijedu 29. prosinca od 20:10 u specijalnoj emisiji Art a la carte govorit ćemo o tome što nam je ostavio Krleža kao književnik, polemičar, enciklopedist. 

Gosti u studiju poklonici su djela Miroslava Krleže svaki na svom području. Ugostit ćemo jednu od najvećih umjetnica hrvatskoga glumišta Nevu Rošić koja je svoje ponajbolje uloge ostvarila upravo u Krležinim dramama, a u razgovoru će joj se pridružiti i hrvatski leksikograf Vlaho Bogišić i nakladnik i urednik Seid Serdarević.

U razgovoru ćemo najaviti premijernu televizijsku izvedbu monodrame Krleža govori o hrvatskoj književnosti. Radi se o scenskom uprizorenju zabranjenoga predavanja Miroslava Krleže koje je trebalo biti održano 1933. godine u Glazbenom zavodu. Nakon 86 godina najavljenog, rekonstruirano je moguće predavanje koje govori Ozren Grabarić uz klavirsku pratnju Mateja Meštrovića. Tekst je adaptirao Vlaho Bogišić, a režirala Aida Bukvić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!