Deblokada Dubrovnika

15.05.2022.

14:36

Autor: HRT

Ponedjeljak, 30. svibnja na Prvom

Ponedjeljak, 30. svibnja na Prvom

Foto: Deblokada Dubrovnika / dokumentarni film

Godine 2017. u povodu 25. obljetnice deblokade Dubrovnika i oslobađanja južnih dijelova Hrvatske snimljen je ovaj dvodijelni dokumentarni film. Posljednji dio na rasporedu je u ponedjeljak, 30. svibnja, u 20:10 na Prvom programu HTV-a. 

Još u rujnu 1991. godine Dubrovnik i jug Hrvatske napadnuti su iz smjera Crne Gore i Hercegovine. U brzom naletu nadmoćnija jugovojska okupirala je prostor od Prevlake do Stona, a blokirani Dubrovnik našao se pod divljačkim topovskim udarima. Sarajevsko primirje početkom 1992. godine donijelo je zatišje, ali se rat prenio u susjednu Bosnu i Hercegovinu. Ondje su jugoslavenska armija i srpski teroristi željeli izbiti na Neretvu, čime bi jug Hrvatske ostao potpuno odsječen od njezina ostatka. 

video thumb

U takvim okolnostima u travnju 1992. godine ustrojeno je zapovjedništvo južnoga bojišta s generalom Jankom Bobetkom na čelu, koji je odmah učvrstio obranu i prešao u napad. Operacijom Čagalj usmjerenom prema Mostaru neprijatelj je zaustavljen i odbačen od doline Neretve, a operacijom Tigar deblokiran je Dubrovnik. Ipak, nevolje njegovih stanovnika prestale su tek u listopadu 1992. godine poslije oslobađanja Cavtata i Konavala. 

Naime, pobjede Hrvatske vojske dovele su do sporazuma na britanskoj fregati Avenger, prema kojemu je okupatorska jugoslavenska vojska morala napustiti Cavtat i Konavle. No kako bi se spriječilo da srpske parapostrojbe iz Hercegovine preuzmu položaje jugovojske, u listopadu je, unatoč lošemu vremenu, u noći izveden uspješni pomorski desant na Cavtat.

Ponedjeljak, 30. svibnja na Prvom

Ponedjeljak, 30. svibnja na Prvom

Foto: Deblokada Dubrovnika / dokumentarni film

Zatim je, za samo nekoliko dana, Hrvatska vojska izbila na granicu s Crnom Gorom i Hercegovinom, i tako oslobodila najjužniji dio Hrvatske. U luci Gruž 29. listopada 1992. godine svečanim postrojavanjem i prijavkom generala Janka Bobetka predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu označen je završetak vojnih operacija za deblokadu i oslobađanje Dubrovnika i južne Hrvatske.

Scenarist filma je Jakša Raguž, redatelj Danko Volarić, producent Marko Kaić, a urednica Ljiljana Bunjevac Filipović.

Dokumentarni film možete pronaći i u videoteci multimedijske usluge HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!