10:59 / 15.03.2022.

Autor: HRT

"Deklaracija" i borba za hrvatsku samostalnost

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U četvrtak 17. ožujka na Trećem programu u 22 sata prikazujemo dokumentarni film "Deklaracija" i borba za hrvatsku samostalnost iz 1997. godine. 

Kada je objavljena Deklaracija o hrvatskom književnom jeziku, samo su rijetki znali zašto je njezino objavljivanje izazvalo toliko bure i takvu hajku.

Da je "Deklaracija" isukani mač u borbi za hrvatsku samobitnost, naslućivali su mnogi, ali da je stvoren jedan krug ideologa i intelektualaca koji će voditi dugotrajnu borbu do samostalnosti Hrvatske, shvatili su tek najiskusniji partijski lideri poput Vladimira Bakarića.

Bio je to krug oko Miroslava Krleže, najčešće okupljan u Matici hrvatskoj, u kojem je važnu ulogu igrao i Tuđmanov Institut za historiju radničkog pokreta. 

O razvoju državotvorne ideje i putu prema samostalnoj Hrvatskoj govori emisija Darka Dvoranića, a svoja sjećanja iznose aktivni sudionici događanja, akademici Vlatko Pavletić, Dalibor Brozović, Slavko Mihalić i drugi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!