Dian Fossey - Tajne u magli: Zaštitnica gorila

06.02.2021.

12:44

Autor: HRT

Petak, 19. veljače na Trećem

Petak, 19. veljače na Trećem

Foto: Dian Fossey - Tajne u magli / dokumentarna serija

Na Trećem programu, 19. veljače u 18:30 prikazujemo dokumentarnu seriju Dian Fossey - Tajne u magli: Zaštitnica gorila. Dian Fossey bila je nesvakidašnja osoba: legendarna predvodnica pokreta za zaštitu divljih životinja, pionirka i vizionarka kojoj pripisuju spašavanje planinskih gorila od istrebljenja te znanstvenica čiji je rad znatno utjecao na naše razumijevanje primata. Ova nova dokumentarna serija snimljena je kao cjelovita priča o njezinu životu, u znak priznanja njezine revolucionarne baštine.

S pomoću mnogobrojnih arhivskih snimki, od kojih većina dosad nije viđena, fotografija, osobne korespondencije te intervjua s prijateljima i kolegama, kao i suradnje sa Zakladom Dian Fossey za gorile, autori nam približavaju njezin kompleksan i izniman život - od djetinjstva, zatim ranih istraživanja u Kongu, pa do dolaska u Ruandu u kojoj je 18 godina proučavala i štitila populaciju planinskih gorila, pri čemu je stekla mnoge neprijatelje. Kad je okrutno ubijena, postojao je dug popis ljudi sa snažnim motivima za umorstvo. Trideset godina poslije njezini su život i smrt i dalje obavijeni tajnom.

Uz ekskluzivan pristup njezinoj imovini i osobnim predmetima, serija istražuje njezino umorstvo, kao i istragu te suđenje njezinu asistentu Wayneu McGuireu, kojega je ruandski sud proglasio krivim za njezino umorstvo u odsutnosti.

Serija je osvojila 3 nagrade Genesis američke udruge The Humane Society: za najbolju dokumentarnu seriju, režiju i produkciju.

Naratorica je Sigourney Weaver.

1. epizoda:
U zoru 27. prosinca 1985. prestrašeni je vrisak odjeknuo kroz ranojutarnju maglu. Legendarna znanstvenica Dian Fossey pronađena je mrtva u svojoj kućici na osamljenoj planini u Ruandi. Okrutno je ubijena mačetom. Svjetski poznata znanstvenica borila se da spasi planinske gorile od istrebljenja, no pritom je stekla opasne neprijatelje koji su joj možda oduzeli život.


Režiju potpisuie Zara Hayes, izvršni producenti su James Marsh, Dick Colthurst i Sarah Swingler.

Odabrala je Mira Vočinkić. Producentica je Frances Casey.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!