Diplomatska oluja: Eurointegracije i ostvarenje hrvatskog sna

16.03.2023.

21:47

Autor: HRT

Dokumentarni serijal Diplomatska oluja tematizira stvaranje moderne i demokratske Republike Hrvatske kroz prizmu svih diplomatskih aktivnosti koje su dovele do hrvatske neovisnosti i njezinog međunarodnog priznanja 1992. godine. Eurointegracije i ostvarenje hrvatskog sna naziv je osme, posljednje epizode koju prikazujemo u četvrtak 23. ožujka na Prvom u 21:10. 

Diplomatska oluja

Diplomatska oluja

Foto: MENORAH FILM / za HRT

Početak novog tisućljeća koje je u Hrvatskoj dočekano s promjenom vlasti i orijentacijom na eurointegracije kao najvažniji vanjskopolitički cilj u godinama koje su bile pred njom, to je tema osme epizode. Podsjeća na vremena u kojima je Hrvatska stekla status zemlje kandidata za članstvo u Europskoj uniji i s kojim se sve preprekama i blokladama suočila na putu do primanja u punopravno članstvo 2013. godine. 

Diplomatska oluja

Diplomatska oluja

Foto: MENORAH FILM / HRT

U epizodi se obrađuje i primanje u NATO savez 2009. i na kraju rekapitulira razvoj Hrvatske kao regionalnog lidera. U svega 30 godina od samostalnosti izborene Domovinskim ratom Hrvatska je uspjela usprkos agresorskim razaranjima ostvariti sve svoje snove s početka devedesetih - članstvo u UN, NATO i EU te primanje u eurozonu i Schengen početkom 2023. godine.

Diplomatska oluja

Diplomatska oluja

Foto: MENORAH FILM / za HRT

Serijal Diplomatska oluja nastao je kao ekranizacija istoimene knjige dr. Mate Granića.

Scenarist je Fran Juraj Prižmić. Režiju potpisuje Kristijan Milić, montažu Veljko Segarić i Sebastijan Kobas, urednik je Jozo Barišić, a producenti su Igor Prižmić i Fran Juraj Prižmić za Menorah Film.

Dokumentarnu seriju pratite i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj videoteci su dostupne emitirane epizode.  

Galerija
Diplomatska oluja, Foto: MENORAH FILM /za HRT
Diplomatska oluja, Foto: MENORAH FILM /za HRTDiplomatska oluja, Foto:  MENORAH FILM/za HRTDiplomatska oluja, Foto:  MENORAH FILM /za HRTDiplomatska oluja, Foto:  MENORAH FILM/za HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!