Diplomatska oluja: Diplomacija u ratu

16.02.2023.

21:15

Autor: HRT

Dokumentarni serijal Diplomatska oluja tematizira stvaranje moderne i demokratske Republike Hrvatske kroz prizmu svih diplomatskih aktivnosti koje su dovele do hrvatske neovisnosti i njezinog međunarodnog priznanja 1992. godine. U četvrtak, 23. veljače na Prvom programu u 21:10 na rasporedu je četvrta epizoda nazvana Diplomacija u ratu.

Galerija
 Diplomatska oluja, Foto: MENORAH FILM/za HRT
Diplomatska oluja, Foto: MENORAH FILM/za HRT

Stvaranje hrvatske diplomacije tema je četvrte epizode. Uz vojsku kao silu koja je vodila borbe na bojišnici, diplomacija je bila onaj odlučujući faktor koji je vodio jednako važne i teške bitke iza zatvorenih vrata mnoštva bilateralnih i multilateralnih sastanaka diljem svijeta na kojima se određivala sudbina i budućnost tijeka Domovinskog rata, a samim time i dobrobiti hrvatskog naroda.

Prisjećamo se važnosti donošenja Zakona o vanjskim poslovima, kao ključnog dokumenta, odnosno zakonskog okvira slijedom kojeg je stvoren inkubator kadrova koji su se godinama poslije pokazali kao najbolji stručnjaci koje Hrvatska ima u svojim dužnosničkim redovima.

Galerija
Diplomatska oluja, Foto: MENORAH FILM/za HRT
Diplomatska oluja, Foto: MENORAH FILM/za HRT

Serijal Diplomatska oluja nastao je kao ekranizacija istoimene knjige dr. Mate Granića. Scenarist je Fran Juraj Prižmić, režiju potpisuje Kristijan Milić, montažu Veljko Segarić i Sebastijan Kobas, urednik je Jozo Barišić, a producenti su Igor Prižmić i Fran Juraj Prižmić za MENORAH FILM.

Galerija
 Diplomatska oluja, Foto:  MENORAH FILM/za HRT
 Diplomatska oluja, Foto: MENORAH FILM/za HRT Diplomatska oluja, Foto: MENORAH FILM/za HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!