Diplomatska oluja: Međunarodno priznanje

02.02.2023.

21:56

Autor: HRT

Dokumentarni serijal Diplomatska oluja tematizira stvaranje moderne i demokratske Republike Hrvatske kroz prizmu svih diplomatskih aktivnosti koje su dovele do hrvatske neovisnosti i njezinog međunarodnog priznanja 1992. godine. U četvrtak, 9. veljače na Prvom programu u 21:10 na rasporedu je druga epizoda nazvana Međunarodno priznanje. 

Diplomatska oluja

Diplomatska oluja

Foto: Menorah Film / za HRT

Zatim i potpisivanja Washingtonskog sporazuma kojim je 1994. godine dogovoreno primirje između Hrvatske i BiH, a što je uvelike determiniralo daljnji tijek Domovinskog rata te omogućilo diplomatske ofenzive na čelu sa predsjednikom Franjom Tuđmanom i tadašnjim ministrom vanjskih poslova Matom Granićem koje su bile temelj međunarodnog shvaćanja da se u Hrvatskoj vodi obrambeni rat koji je kulminirao Vojno-redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja te naposljetku Erdutsko-Daytonsko-Pariškim mirovnim sporazumima čime je rat konačno priveden kraju, a Republika Hrvatska započela proces eurointegracija koji je svoj vrhunac imao prijemom u redovno članstvo NATO saveza i Europske Unije kao finalnom potvrdom hrvatskog pripadanja europskoj obitelji najrazvijenijih demokracija svijeta.  

Diplomatska oluja

Diplomatska oluja

Foto: Menorah Film / za HRT

Svaka epizoda kombinacija je izjava protagonista koji su bili direktni sudionici gore navedenih događaja, a koji su prikazani u kontrapunktu sa arhivskim snimkama Hrvatske Radiotelevizije i ostalih medijskih kuća iz tog vremena. 

Cilj serijala bio je dati presjek razvoja hrvatske diplomacije kao jednog od ključnih čimbenika koji je u značajnoj mjeri pomogao u stvaranju neovisne i demokratske Republike Hrvatske koja je danas, trideset godina nakon proglašenja neovisnosti i razdruživanja sa SFRJ, punopravna članica NATO saveza i jedna od članica Europske Unije koja je pretprošle godine prvi put presjedala Vijećem EU i na taj način zaokružila stoljetni san naših predaka o postajanju dijelom Europe čiji smo dio oduvijek bili i kojoj smo po mentalitetu odavno pripadali.  

Diplomatska oluja

Diplomatska oluja

Foto: Menorah Film / za HRT

Druga epizoda govori o padu Vukovara i dramatičnim trenucima s kojima je državno vodstvo predvođeno dr. Franjom Tuđmanom bilo suočeno u danima i tjednima prije negoli je do toga došlo. Sugovornici nas podsjećaju na okolnosti pod kojima je dva mjeseca poslije uslijedilo međunarodno priznanje čime je konačno ostvaren stoljetni san o međunarodno priznatoj i demokratskoj Republici Hrvatskoj.

Serijal Diplomatska oluja nastao je kao ekranizacija istoimene knjige dr. Mate Granića. Scenarist je Fran Juraj Prižmić, režiju potpisuje Kristijan Milić, montažu Veljko Segarić i Sebastijan Kobas, urednik je Jozo Barišić, a producenti su Igor Prižmić i Fran Juraj Prižmić za MENORAH FILM.

Diplomatska oluja

Diplomatska oluja

Foto: Menorah Film / za HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!