Diplomatska oluja: Mirovni sporazumi i reintegracija Podunavlja

02.03.2023.

21:47

Autor: HRT

Dokumentarni serijal Diplomatska oluja tematizira stvaranje moderne i demokratske Republike Hrvatske kroz prizmu svih diplomatskih aktivnosti koje su dovele do hrvatske neovisnosti i njezinog međunarodnog priznanja 1992. godine. Mirovni sporazumi i reintegracija Podunavlja, šeti nastavak serijala prikazujemo u četvrtak, 9. ožujka, u 21:10 na Prvom programu HTV-a.  

Galerija
Četvrtak, 9. ožujka na Prvom  , Foto: Diplomatska oluja/dokumentarna serija
Četvrtak, 9. ožujka na Prvom , Foto: Diplomatska oluja/dokumentarna serija

Šesta epizoda govori o kraju rata u RH te BiH i početku mirovnih pregovora koji su pod patronatom SAD-a održani u vojnoj bazi u Daytonu. Podsjeća na događaje koji su obilježili diplomatske pregovore u Daytonu i okolnosti pod kojima je nakon nekoliko tjedana pregovaranja i burnih noći konačno došlo do sklapanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma kojima su oružani sukobi na području bivše Jugoslavije i službeno završili. U epizodi se obrađuje i potpisivanje Erdutskog sporazuma kojim je definirana mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja, a koja je uz nadzor UN-a privedena kraju nakon tri godine. Time je Republika Hrvatska konačno postigla teritorijalnu cjelovitost u granicama koje su međunarodno priznate 1992. godine. 

Galerija
Iz dokumentarne serije Diplomatska oluja, Foto: Menorah Film/za HRT
Iz dokumentarne serije Diplomatska oluja, Foto: Menorah Film/za HRTČetvrtak, 9. ožujka na Prvom  , Foto: Diplomatska oluja/dokumentarna serijaČetvrtak, 9. ožujka na Prvom , Foto: Diplomatska oluja/dokumentarna serijaČetvrtak, 9. ožujka na Prvom  , Foto: Diplomatska oluja/dokumentarna serija

Serijal Diplomatska oluja nastao je kao ekranizacija istoimene knjige dr. Mate Granića.

Scenarist je Fran Juraj Prižmić. Režiju potpisuje Kristijan Milić, montažu Veljko Segarić i Sebastijan Kobas, urednik je Jozo Barišić, a producenti su Igor Prižmić i Fran Juraj Prižmić za Menorah Film.

Dokumentarnu seriju pratite i preko multimedijske platforme HRTi u čijoj videoteci su dostupne emitirane epizode.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!