Div

18.09.2023.

12:12

Autor: HRT

Ponedjeljak, 18. rujna na Trećem

Ponedjeljak, 18. rujna na Trećem

Foto: Div / film

Epsku dramu Div, priču o teksaškom veleposjedniku Jordanu Benedictu zvanom Bick koji se za boravka na istoku Amerike zaljubi u profinjenu liječnikovu kćer Leslie Lynnton te se vjenčaju, ne propustite u ciklusu Ljeto s Elizabeth Taylor, večeras na Trećem u 21:50.

Leslie život na ranču Benedictovih nije uvijek lak, tim prije što ju Jordanova sestra Luz ne dočeka nimalo prijateljski. Mnogo joj je naklonjeniji Jordanov zaposlenik Jett Rink, koji bi i sam iznad svega volio postati bogat...

George Stevens pripadnik je tzv. velike petorke američkih redatelja pedesetih, koju su osim njega činili William Wyler, Billy Wilder, John Houston i Fred Zinnemann, a Div je završni dio njegove neformalne američke trilogije čiji su prethodni dijelovi podjednako glasoviti filmovi Mjesto pod suncem" i Shane.

Ponedjeljak, 18. rujna na Trećem

Ponedjeljak, 18. rujna na Trećem

Foto: Div / film

Za režiju Diva Stevens je nagrađen Oscarom, kao i pet godina prije za Mjesto pod suncem (ukupno je pet puta nominiran). Koloristički fascinantan dizajn i prestižna glumačka ekipa predvođena legendarnim zvijezdama Rockom Hudsonom, Elizabeth Taylor i Jamesom Deanom glavne su atrakcije filma nominiranog za čak devet odnosno deset Oscara; osim one potvrđene za najbolju režiju, nominirani su bili film, scenaristička adaptacija, dvojica glavnih glumaca (R. Hudson i J. Dean iako je Deanova uloga zapravo epizodna), sporedna ženska uloga (Mercedes McCabridge), glazba (Dmitri Tiomkin), kolor scenografija, kolor kostimografija i montaža.

Scenarij filma (GIANT) iz 1956. godine, snimljena prema romanu Edne Ferber, potpisuju Fred Guiol i Ivan Moffat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!