12:45 / 27.02.2021.

Autor: HRT

Div

Nedjelja, 14. ožujka na Prvom

Nedjelja, 14. ožujka na Prvom

Foto: Div / film

Epska drama Div za čiju je režiju George Stevens nagrađen Oscarom na rasporedu je u nedjelju 14. ožujka u 6:45 na Prvom te reprizno u 22:45 također na HTV1.

Priča prati teksaškog veleposjednika Jordana Benedicta zvanog Bick koji se za boravka na istoku Amerike zaljubi u profinjenu liječnikovu kćer Leslie Lynnton te se vjenčaju. Leslie život na ranču Benedictovih nije uvijek lak, tim prije što ju Jordanova sestra Luz ne dočeka nimalo prijateljski. Mnogo joj je naklonjeniji Jordanov zaposlenik Jett Rink, koji bi i sam iznad svega volio postati bogat.

George Stevens pripadnik je tzv. velike petorke američkih redatelja pedesetih, koju su osim njega činili William Wyler, Billy Wilder, John Houston i Fred Zinnemann, a Div iz 1956. godine završni je dio njegove neformalne Američke trilogije čiji su prethodni dijelovi podjednako glasoviti filmovi Mjesto pod suncem i Shane.

Za režiju Diva (Giant) Stevens je nagrađen Oscarom, kao i pet godina prije za Mjesto pod suncem (ukupno je pet puta nominiran). Koloristički fascinantan dizajn i prestižna glumačka ekipa predvođena legendarnim zvijezdama Rockom Hudsonom (Veličanstvena opsesija, Sve što nebo dopušta, Zapisano na vjetru, Šaputanja na jastuku), Elizabeth Taylor (Mjesto pod suncem, Mačka na vrućem limenom krovu, Kleopatra, Tko se boji Virginije Woolf) i Jamesom Deanom (Istočno od raja, Buntovnik bez razloga) glavne su atrakcije filma.

Nedjelja, 14. ožujka na Prvom

Nedjelja, 14. ožujka na Prvom

Foto: Div / film

Film je bio nominiran za čak devet odnosno deset Oscara; osim onoga potvrđenog za najbolju režiju, nominirani su bili film, scenaristička adaptacija, dvojica glavnih glumaca (R. Hudson i J. Dean iako je Deanova uloga zapravo epizodna), sporedna ženska uloga (Mercedes McCabridge), glazba (Dmitri Tiomkin), kolor scenografija, kolor kostimografija i montaža.

Scenarij su prema romanu Edne Ferber napisali Fred Guiol i Ivan Moffat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!