Divlji konji Australije: Planine

05.04.2022.

13:05

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

U srijedu 20. travnja na Trećem programu u 17:50 prikazujemo dvodijelni dokumentarni film Divlji konji Australije. 

Divlji konji utjelovljenje su duha slobode koji je svakom Australcu u krvi. Podrijetlo im je fascinantno. Ima ih gotovo milijun, a potječu od konja koje su doveli prvi europski doseljenici za vrijeme zlatne groznice.

Unatoč njihovoj plemenitoj ljepoti i naslijeđu, službeno ih smatraju štetnicima. Zamjeraju im što šire korov, štetno djeluju na izvore vode i prijete opstanku manjih, ugroženih autohtonih životinja. Povremeni pozivi na njihovo ubijanje uvijek podižu buru u javnosti. 

U ovoj seriji upoznat ćemo ih izbliza. Svjedočit ćemo njihovoj okretnosti i snazi, odnosima unutar krda i velikim izazovima s kojima se suočavaju u negostoljubivim planinama i sušnoj unutrašnjosti zemlje.

1. dio:  Planine 

Istražujemo povijest divljih konja i važnu ulogu koju su imali u oblikovanju australske kulture, društva i okoliša. Putujemo u Australske Alpe, gdje slobodno lutaju na visinama. 

Ljeti se suočavaju s požarima, zimi sa snježnim mećavama. Pratimo ljude koji žele ukloniti divlje konje s najkvalitetnijih pašnjaka i doznajemo za prijedlog vlasti da im se broj ograniči odstrelom, hvatanjem u zamke i sterilizacijom, umjesto preseljenjem.

Na kraju ćemo vidjeti dirljivu priču o siromašnoj djeci koja dobivaju priliku ukrotiti vlastitog divljeg konja.

Produkcija: Wildbear Entertainment

Dokumentarni film ALL THE WILD HORSES odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!