Divlji Shetland - vikinška granica Škotske

17.05.2022.

08:48

Autor: HRT

Utorak, 31. svibnja na Trećem

Utorak, 31. svibnja na Trećem

Foto: Divlji Shetland - vikinška granica Škotske / dokumentarni film

Od vidra do tupika, spektakularnih bluna koje zaranjaju i stidljivih burnica, klimaks ovoga filma prikazuje dramatičan i uzbudljiv lov kitova ubojica u kojem jato, snimano s kopna i zraka na ovim božanstvenim otocima, surađuje kako bi izdvojilo mlade tuljane. Jednosatni film Divlji Shetland - vikinška granica Škotske privlači nesputanom ljepotom i dramatičnošću najsjevernijeg škotskog otočja, Šetlandskog otočja. Prikazujemo ga u utorak, 31. svibnja, u 18 sati na Trećem. 

Prateći godišnja doba, film počinje snažnim atlantskim zimskim olujama i u zimskoj tami prvi put vidimo mladu obitelj vidra. Kako dani postaju duži, tisuće bluna skupljaju se na strmim liticama kako bi se parile, a zatim s velikih visina poniru u Atlantski ocean u sveopćoj jurnjavi za hranom. 

 Utorak, 31. svibnja na Trećem

Utorak, 31. svibnja na Trećem

Foto: Divlji Shetland - vikinška granica Škotske / dokumentarni film

Najmanje morske ptice na svijetu, sićušne burnice, vraćaju se kako bi se gnijezdile u 2000 godina staroj ruševini iz Željeznoga doba, a šareni tupici gužvaju se na travnatim vrhovima. Dok na poljima cvate ljetno cvijeće, ptići čigre brzo rastu zahvaljujući morskim plodovima, a mladunci tuljana sunčaju se na srebrno-bijelim plažama. No čim se tuljani okote, pojavljuju se orke. Kitovi ubojice, najstrašniji oceanski grabežljivci, kliničkom preciznošću obrađuju priobalno područje, izdvajajući tuljane kojima će nahraniti svoje blisko povezane obitelji.

Uz izvornu glazbu nagrađivanog škotskog skladatelja Frasera Purdieja, ovaj film pun ljepote i drame, romantičan, ali surov, na nevjerojatan način prikazuje Šetlandsko otočje.

Dokumentarac WILD SHETLAND odabrala je Mira Vočinkić.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!