Divovi životinjskog svijeta

16.06.2021.

15:06

Autor: HRT

Ponedjeljak, 5. srpnja na Drugom

Ponedjeljak, 5. srpnja na Drugom

Foto: Divovi životinjskog svijeta / dokumentarni film

U ponedjeljak, 5. srpnja na Drugom programu u 16:45 pogledajte dokumentarni film Divovi životinjskog svijeta. Svijet je prepun divova koji nas ispunjavaju strahopoštovanjem i čuđenjem. Čini se da ljude privlače takva stvorenja. Ona nas fasciniraju i inspiriraju. No, što je to tako privlačno kod njih i zašto su ta čudovišta tako golema?

Ponedjeljak, 5. srpnja na Drugom

Ponedjeljak, 5. srpnja na Drugom

Foto: Divovi životinjskog svijeta / dokumentarni film

Svaka životinjska vrsta ima svoje divove, no kod nekih životinja to poprima ekstremne razmjere - najveća mačka, sibirski tigar, lovi losove, najveću vrstu jelena na svijetu. Golemi vodeni bivol može natjerati čopor lavova u bijeg, a zemlja podrhtava kada se sukobe dva vodenkonja.

Neki od tih divova su pravi rekorderi, kao 4 m visok i 11 tona težak afrički slon. No on je pravi patuljak u usporedbi s ulješurom, najvećom zubatom životinjom, ogromnih zakrivljenih zuba i mozga pet puta većeg od ljudskog.

"Veliko" se može tumačiti na razne načine, no jedno je sigurno: divovi životinjskog svijeta su mnogobrojni, fascinantni i prekrasni.

Produkcija: Doclights za ZDF Enterprises

Odabrala je Mira Vočinkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!